Σύντομα η απόφαση για την ένταξη ή μη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β
Οι απδίατροι της χώρας έχουν δώσει μάχη για το θέμα και δεν αποκλείεται να έχουν ήδη εισακουσθεί. Το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β είναι το μόνο εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με αποτέλεσμα ενώ οι υπόλοιπες οροομάδες (A,C, W,Y) να έχουν σχεδόν εκλείψει, η οροομάδα Β να εμφανίζει σταθερή επιδημιολογική επίπτωση και να προκαλεί θανάτους μικρών παιδιών.
Στο πλευρό της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής έχουν ταχθεί ανοιχτά οι παιδιατρικές ενώσεις της Λάρισας αλλά και παιδίατροι της Κρήτης, όπου παρεμπιπτόντως μόνο τον περασμένο Νοέμβριο εκδηλώθηκαν τέσσερα κρούσματα της νόσου σε μικρά παιδιά.
Παρότι η μηνιγγίτιδα Β παραμένει μια σπάνια νόσος, ωστόσο τα βρέφη και τα νήπια είναι απροστάτευτα σε μια «ύπουλη» νόσο, τα συμπτώματα της οποίας συχνά συγχέονται με αυτά μιας ίωσης, ενώ η εξέλιξη της επιδείνωσης είναι ταχύτατη, με τις πρώτες 24-48 ώρες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Έως 1 στους 5 ασθενείς μπορεί να έχουν μοιραία κατάληξη.
Για το θέμα έχουν κατατεθεί στην Βουλή μέσα σε δύο μήνες 5 Ερωτήσεις, μεταξύ άλλων από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, και Ένωση Κεντρώων, με το αίτημα για ένταξη του εμβολίου στο Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού να επανέρχεται όλο και πιο επιτακτικά.
Η ζήτηση για το εμβόλιο είναι υψηλή αλλά η οικονομική ανέχεια αναγκάζει τους περισσότερους γονείς να περιμένουν την ένταξη του εμβολίου στο ΕΠΕ για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους την ώρα που 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους.
Από την πλευρά του, η Αριστοτέλους επικαλείται παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι οποίες σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους αφορούσαν τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Όπως τονίζουν, δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού, αλλά στοχευμένου για τις πιο ευπαθείς ομάδες!