Iatropedia

Τα αναποτελεσματικά αντιβιοτικά απειλούν τους Ευρωπαίους!

Η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θανάτους λόγω αναποτελεσματικών αντιβιοτικών μέχρι το 2025, προειδοποιούν οι ειδικοί, την ώρα που τα θύματα των πολυανθεκτικών βακτηρίων στις ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν ήδη τις 400.000.

Αντιμέτωπη με επικείμενο «αντιβιοτικό Αρμαγεδώνα» είναι η Ευρώπη καθώς απειλείται με δυσανάλογα ποσοστά θανάτων λόγω… αναποτελεσματικών αντιβιοτικών –εκτός κι αν γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, ταχέων διαγνωστικών μεθόδων και την λήψη προληπτικών μέτρων για την καταπολέμηση εξαπλούμενων νόσων που προκαλούν πολυανθετικοί «σούπερ-ιοί». Η προειδοποίηση έρχεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ESCMID) μια οργάνωση με σκοπό την εκτίμηση κινδύνου, την παροχή γνώσης και την εξεύρεση βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες της ESCMID εν όψει του ετησίου συνεδρίου της (25-28 Απριλίου) στην Κοπενχάγη, χωρίς την διάθεση επαρκών πιστώσεων για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την διαχείριση των υφιστάμενων αποθεμάτων με φειδώ, ο αριθμός των θανάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο μπορεί να υπερβεί το ένα εκατομμύριο μέχρι το 2025. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να τριπλασιασθεί ή και να τετραπλασιασθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία στην Ευρώπη αφού σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμη και για 50.000 θανάτους σε ετήσια βάση.

Ειδικά χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν «τεράστιο ρίσκο» από τα συνεχώς αυξανόμενα πολυανθεκτικά στα –περισσότερα αν όχι σε όλα– αντιβιοτικά βακτήρια, υποστηρίζουν, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς την έκταση του προβλήματος. Την κατάσταση περιπλέκουν κακή διαχείριση και έλεγχος στα φαρμακευτικά αποθέματα σε συνδυασμό με ανεπαρκή έλεγχο των λοιμώξεων σε πολλά νοσοκομεία και ιδρύματα. Όπως τονίζουν, αν δεν υιοθετηθούν νέες πανευρωπαϊκές και διεθνείς στρατηγικές, το πρόβλημα δεν θα μείνει για πολύ περιφερειακό καθώς μέχρι το 2050 οι σχετικοί θάνατοι προβλέπεται ότι θα φθάσουν παγκοσμίως τα 10.000.000, ξεπερνώντας τα θύματα ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης ή τους νεκρούς από τροχαία.