Iatropedia

Τα διαγνωστικά στο «κόκκινο» όπως και οι μικρές κλινικές

Με clawback και rebates που σε περιπτώσεις μεγάλων μονάδων ξεπερνά το 50% του συνολικού τζίρου και καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα διαγνωστικά βλέπουν το μέλλον ζοφερό... Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε είναι και οι ιδιωτικές κλινικές παρότι εκεί την κατάσταση σώζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες!

Υπουργικές αποφάσεις των προηγούμενων ετών και ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα φέρνουν πολλά νέα μέτρα περιστολής των δαπανών στην Υγεία, αρχής γενομένης από τον έλεγχο στην συνταγογράφηση από τον γιατρό αλλά και οδηγίες συνταγογράφησης και πλαφόν συνταγογραφούμενων εξετάσεων, όπως και αυστηρότερο τρόπος εκκαθάρισης των οφειλών. Κι όλα αυτά για να ελεγχθεί η δαπάνη! Επειδή όμως είναι αδύνατον να φτάσει εκεί που θέλει και μπορεί να ανταπεξέλθει η Πολιτεία, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει να υφίσταται το απαράδεκτο μέτρο του clawback που υποχρεώνει τον πάροχο να πληρώσει την υπέρβαση από τον προϋπολογισμό! Δηλαδή να πληρώσει το «μάρμαρο»!

Εκτός όλων των άλλων όμως, οι επαγγελματίες του χώρου έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αντι-αναπτυξιακές ιδέες της αριστερής κυβέρνησης που από την μία πλευρά αποζητά την ανάπτυξη και από την άλλη δένει τα χέρια στους ιδιώτες που έχουν χρήματα και επιθυμούν ακόμα να τα επενδύουν στην χώρα μας. Από την μία πλευρά ζητούν ουσιαστικά «συνιδιοκτησία» στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών καθυστερώντας επικίνδυνα την υπογραφή της νέας σύμβασης μαζί τους, και από την άλλη πλευρά θεωρούν προκλητικό τον επιχειρηματία Ευάγγελο Σπανό ο όμιλος του οποίου διαθέτει 29 διαγνωστικά και 3 κλινικές. Κι ενώ ο ΕΟΠΥΥ του χρωστάει 18 εκατ. ευρώ, εκείνος προχωρά σε νέα επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ με αγορά 2 PET- scan, 1 αθόρυβου τομογράφου και την ίδρυση 5 ακόμα διαγνωστικών κέντρων στην Αττική που θα απασχολήσουν 200 εργαζόμενους… Αλλά στην πρόσκληση που έκανε στην ηγεσία του ΥΥΚΑ να παραστεί δια εκπροσώπου της στην ανακοίνωση της νέας επένδυσης, κάποιοι διαμήνυσαν ότι δεν είναι η θέση τους εκεί…

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η δημόσια υγεία βρίσκεται σε τόσο βαθιά κρίση που για να «συνέλθει» πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια και να διατεθούν τεράστια κονδύλια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα δημόσια νοσοκομεία ο μέσος όρος ηλικίας των μηχανημάτων (όπου υπάρχουν και λειτουργούν ακόμα) έχει ξεπεράσει τα 20 χρόνια προσφέροντας ελλιπή διαγνωστική και θεραπευτική δυνατότητα. Αυτό καθιστά την ύπαρξη των ιδιωτών που μπορούν ακόμα να επενδύουν ζωτική αλλά κάποιοι αρνούνται να δουν αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους…