Τα είχε όλα η Δημόσια Υγεία, ήρθε και η ιλαρά να συμπληρώσει το …καρέ
Στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ειδικά των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, αλλά και τη γενικευμένη επιδημία στην Ευρώπη και ειδικά σε κοντινές χώρες όπως η Ιταλία και η Ρουμανία, αποδίδει την επιδημική έξαρση της ιλαράς που παρατηρείται φέτος στη χώρα μας, ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Αγάπιος Τερζίδης, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Συμπλήρωσε πάντως ότι «η επιδημική έξαρση δεν μας βρήκε απροετοίμαστους είχαμε ήδη προμηθευθεί περίπου 50.000 εμβόλια και ξεκίνησε η υλοποίηση σχεδίου εμβολιασμών». Και τονίζει ότι από τον περασμένο Ιούνιο, έχουν γίνει 12.000 δόσεις και συνεχίζουμε με τελικό στόχο τα 25.000 εμβόλια έως το τέλος του χρόνου.
Να θυμίσουμε ότι στη χώρα θρηνήσαμε ήδη ένα βρέφος Ρομά που κατέληξε από σηψαιμία, απόρροια επιπλοκών ιλαράς.
Άλλες χώρες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 44 θάνατοι. Στην Ελλάδα καταγράφηκε ένας θάνατος και 368 κρούσματα ιλαράς.
Γρίπη και εμβολιασμός
«Αν και η Ελλάδα εμφανίζει αύξηση στο ποσοστό των αντιγριπικών εμβολιασμών, παραμένουμε ακόμη σε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό στόχο», έχει διαμηνύσει η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινσιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κυρία Άννα Τζώρτζη.
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται μία στατιστικά σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής τάσης κατά 43% σε αντιπροσωπευτικό δείγμα στον ελληνικό πληθυσμό από το 2009 έως το 2014. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη το 2014 ήταν 32,5% στον γενικό πληθυσμό και 40,2% στα άτομα με χρόνια νοσήματα, τη στιγμή που ο Π.Ο.Υ. και η Ε.Ε. συνιστούν τον εμβολιασμό του 75% των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2016-2017, αυξητική τάση για εμβολιασμό παρατηρείται και στους επαγγελματίες υγείας, με 65% αύξηση των εμβολιασμών στα νοσοκομεία και 42% στα Κέντρα Υγείας. «Εντούτοις, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας» όπως είπε η κα Τζώρτζη «υπάρχει ακόμα περιθώριο για υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των εργαζόμενων, οι οποίοι οφείλουν να προστατεύσουν τους ασθενείς τους, αλλά και να αποτελέσουν πρότυπο για το ευρύ κοινό».
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές επιλέγουν να μην κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και περιδιαβαίνουν τα χειρουργεία και τις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι όλο το χειμώνα! Η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας μ τον κ. Γιάννη Μπασκόζο αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ καταβάλλουν προσπάθειες ευαισθητοποίησης των υγειονομικών και παρατηρούν κάποια αύξηση στον αριθμό αυτών που επιλέγουν να εμβολιαστούν αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από το επιθυμητό ποσοστό που αγγίζει το 100%.
Τι γίνεται με το ΚΕΕΛΠΝΟ
Και μέσα σε όλα περιμένουμε να δούμε και την μετεξέλιξη του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα να έχει δεχτεί από την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του στη Βουλή όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους και να έχει δώσει το πράσινο φως στον κ. Ρόζενμπεργκ για την «λειτουργική και θεσμική εξυγίανση του Οργανισμού, με πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης του παρελθόντος».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο κ. Ρόζενμπεργκ δεσμεύθηκαν στον πρωθυπουργό για γρήγορη ολοκλήρωση του νέου οργανωτικού μοντέλου και νομοθέτησή του σύντομα.