Iatropedia

Τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο long Covid, δείχνει νέα μελέτη

Long Covid word on a long face mask

Τα νέα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού έρχονται την ώρα που ο κορονοϊός παρουσιάζει και πάλι έξαρση και ενώ ετοιμάζεται νέο, ενημερωμένο εμβόλιο με βάση και τα πιο καινούργια στελέχη.

Τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης long Covid, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη που διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών έχει μεν μειωθεί, όχι όμως εξαφανιστεί, καθώς εμφανίστηκαν νέες παραλλαγές του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες εξέτασαν άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν μολυνθεί κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας και διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που εμφάνισαν long Covid ήταν πολύ μικρότερο από εκείνο των ανεμβολίαστων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, συνέκρινε τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 440.000 ασθενών, βετεράνων πολέμου, που είχαν περάσει Covid-19 με τα αρχεία περισσότερων από 4 εκατομμυρίων ατόμων που δεν είχαν νοσήσει. Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι τα κρούσματα long Covid μειώθηκαν μεν για όλους την περίοδο των παραλλαγών Delta και Omicron, αλλά παρουσίασαν διπλάσια μείωση για τα εμβολιασμένα άτομα όταν επικράτησε η παραλλαγή Omicron.

Τα νέα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού έρχονται την ώρα που ο κορονοϊός παρουσιάζει και πάλι έξαρση και ενώ ετοιμάζεται νέο, ενημερωμένο εμβόλιο με βάση και τα πιο καινούργια στελέχη.

Στην ομάδα των ανεμβολίαστων, 10,42 στα 100 άτομα στην αρχή της πανδημίας (πριν ακόμη κυκλοφορήσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό) είχαν αναπτύξει long Covid έναν χρόνο μετά τη μόλυνση. Την εποχή της παραλλαγής Delta (από τις 19 Ιουνίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2021), 9,51 στους 100 ανεμβολίαστους διαγνώστηκαν με long Covid, σε σύγκριση με 5,34 στους 100 εμβολιασμένους. Όταν ξεκίνησε η τρέχουσα εποχή της Omicron (στις 19 Δεκεμβρίου 2021), το χάσμα διευρύνθηκε: long Covid ανέπτυξαν 7,76 στους 100 ανεμβολίαστους, αλλά μόνο 3,5 στους 100 εμβολιασμένους.

«Τα εμβόλια είναι σαφές ότι δουλεύουν, αλλά είναι επίσης σαφές ότι δεν εξαφανίζουν τελείως τον κίνδυνο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Ziyad Al-Aly, σε συνέντευξή του.

Η προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού είχε φανεί και από προηγούμενες μελέτες. Το ίδιο και το γεγονός πως οι σοβαρές λοιμώξεις Covid και τα υποκείμενα νοσήματα αύξαναν τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος long Covid. Ο Jai Marathe, επίκουρος καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και διευθυντής της κλινικής ReCOVer/long COVID στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, τονίζει, ωστόσο, ότι η νέα δημοσίευση δείχνει πως ο τύπος ή ο αριθμός των συννοσηροτήτων δεν φαίνεται να επηρεάζει τη long Covid. «Εάν ο εμβολιασμός αλλάζει την ανοσολογική απόκριση, πρέπει να το μελετήσουμε περαιτέρω για να κατανοήσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ της ιογενούς λοίμωξης και των ανοσολογικών αλλαγών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της long Covid», σημειώνει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορεί η άσκηση το βράδυ να διαταράξει τον ύπνο; Τι δείχνει νέα μελέτη

Σταφύλια: Το φρούτο που «θωρακίζει» τον οργανισμό μας απέναντι στις καλοκαιρινές λοιμώξεις

Νύχια: Απλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε παχύνσεις και δυσχρωμίες στο σπίτι