Τα φάρμακα για το αδυνάτισμα συνδέονται με δεκάδες θανάτους στη Βρετανία

Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα σχετίζονται με δεκάδες θανάτους στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τον οργανισμό φαρμάκων της χώρας.
Όπως δείχνουν, 22 άνθρωποι πέθαναν μετά τη χρήση των φαρμάκων για να χάσουν βάρος. Άλλοι 60 θάνατοι συνδέονται με τη χρήση τους για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Τα φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη είναι πολύ δημοφιλή στη Βρετανία. Υπολογίζεται ότι τα λαμβάνουν περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.
Η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων & Προϊόντων Φροντίδας Υγείας (MHRA) επιβεβαίωσε τον αριθμό των θανάτων έως τα τέλη Ιανουαρίου 2025, εγείροντας νέες ανησυχίες για την ασφάλειά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της, με τη σεμαγλουτίδη και την τιρζεπατίδη σχετίζονται 47 θάνατοι. Άλλοι 35 σχετίζονται με τη λιραγλουτίδη, που είναι λίγο παλαιότερο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας.
Σχεδόν 400 ασθενείς, εξ άλλου, χρειάσθηκαν θεραπεία στο νοσοκομείο στη διάρκεια των λίγων ετών που κυκλοφορούν τα φάρμακα αυτά.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα νέα φάρμακα δεν είναι βοηθήματα για αδυνάτισμα για αισθητικούς σκοπούς. Είναι φαρμακευτικές ουσίες που πρέπει να λαμβάνονται μόνο για λόγους υγείας.
«Η απόφαση για έναρξη, συνέχιση ή διακοπή της θεραπείας πρέπει να λαμβάνεται από κοινού από τους ασθενείς και τον γιατρό τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δυνητικά οφέλη και κινδύνους», τόνισε η Dr. Alison Cave, επικεφαλής Ασφαλείας στην MHRA.
Τα δεδομένα
Τα στοιχεία της MHRA δείχνουν ότι 29 θάνατοι σχετίζονται με τη σεμαγλουτίδη. Έως 18 θάνατοι σχετίζονται με την τιρζεπατίδη και οι υπόλοιποι με τη λιραγλουτίδη.
Τα νέα δεδομένα έρχονται στο φως έξι μήνες μετά την επιβεβαίωση ότι ο θάνατος μιας νοσηλεύτριας από τη Σκωτία οφειλόταν στο φάρμακο για αδυνάτισμα που έπαιρνε. Η 58χρονη Susan McGowan εκδήλωσε πολυοργανική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ και παγκρεατίτιδα. Το φάρμακο είχε προμηθευτεί από διαδικτυακό φαρμακείο.
«Η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο εκπρόσωπος της εταιρείας Lilly UK που παράγει την τιρζεπατίδη. «Οι ρυθμιστικές Αρχές πραγματοποιούν εκτενείς, ανεξάρτητες αξιολογήσεις των οφελών και των κινδύνων κάθε νέου φαρμάκου. Η Lilly δεσμεύεται να παρακολουθεί, να αξιολογεί και να αναφέρει συνεχώς δεδομένα ασφάλειας. Εάν ένας ασθενής αντιμετωπίσει ανεπιθύμητες ενέργειες όταν λαμβάνει οποιοδήποτε φάρμακο της Lilly, πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του ή άλλον επαγγελματία υγείας».
Φωτογραφία: iStock