Τα φάρμακα GLP-1 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη 34.000 καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ

  • Iatropedia newsroom
φάρμακα GLP-1
Τα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη δεκάδων χιλιάδων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Κλινική δοκιμή της φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν το Wegovy είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου από εκείνους που έπαιρναν placebo. Τον Μάρτιο, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε, μάλιστα, άδεια να προστεθούν τα καρδιαγγειακά οφέλη στην ετικέτα του Wegovy, με αποτέλεσμα να γίνει έτσι το πρώτο φάρμακο απώλειας βάρους που εγκρίνεται για μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για αυτές τις καταστάσεις. Τώρα, νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ευρήματα και υπολογίζει ότι αν είχε πρόσβαση στα φάρμακα αυτά περισσότερος κόσμος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 34.000 λιγότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια τον χρόνο.

Το Wegovy ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 και η δραστική του ουσία, η σεμαγλουτίδη, είναι εγκεκριμένη και για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 ως Ozempic.

Η κλινική δοκιμή της Novo Nordisk περιορίστηκε σε άτομα που ζουν με παχυσαρκία και είχαν προηγούμενο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή συμπτώματα περιφερικής αρτηριακής νόσου, όπως φραγμένες αρτηρίες στα χέρια ή τα πόδια.

Νέα έρευνα, όμως, από την Dandelion Health, μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο και τεχνητή νοημοσύνη για την προώθηση εξατομικευμένης φροντίδας, διαπίστωσε ότι τα φάρμακα GLP-1 θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμα και σε επίπεδο πρόληψης, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για άτομα με ήπια ή μέτρια καρδιαγγειακή νόσο που δεν έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία ασθενών που είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνους που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή της Novo Nordisk, αλλά χωρίς ιστορικό μείζονος ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού συμβάντος.

Παρακολουθώντας το ιατρικό ιστορικό ετών – με ιδιαίτερη έμφαση στις μετρήσεις του ηλεκτροκαρδιογραφήματος ή στις μετρήσεις της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς – οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψουν τα οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν τα GLP-1 στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και στη συνέχεια επικύρωσαν αυτές τις προβλέψεις με βάση πραγματικά συμβάντα.

Διαπίστωσαν ότι τα GLP-1 μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 15% έως 20%, ποσοστά που συμφωνούν με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής – αλλά σε έναν ευρύτερο πληθυσμό και τα οφέλη θα μπορούσαν να επεκταθούν σε 44 εκατομμύρια επιπλέον άτομα.

Με αυτά τα αποτελέσματα, εκτιμούν επίσης ότι εάν όλοι σε αυτόν τον ευρύτερο πληθυσμό των δυνητικά επιλέξιμων ασθενών έπαιρναν GLP-1, τα φάρμακα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 34.000 λιγότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια τον χρόνο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ποτά μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας [μελέτη]

FIFA – ΠΟΥ εγκαινιάζουν παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη διάσειση

Παιδικοί σταθμοί: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται, πόσο εφαρμόστηκαν οι συστάσεις το προηγούμενο έτος