Iatropedia

Τα γυαλιά δεν βελτιώνουν μόνο την όραση, αλλά και το εισόδημα

Close up of unrecognizable man trying on eyeglasses.

Η φροντίδα των ματιών είναι εδώ και πολλά χρόνια το «παραμελημένο παιδί» της δημόσιας υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Αν είστε 50 ετών και άνω και διαβάζετε αυτό το άρθρο, το πιθανότερο είναι ότι φοράτε ένα ζευγάρι φθηνά γυαλιά για την πρεσβυωπία σας, τη μείωση της όρασης που έρχεται με την ηλικία και καθιστά σταδιακά πιο δύσκολο να δείτε τα ψιλά γράμματα και μικροσκοπικά αντικείμενα.

Όμως, για σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τα γυαλιά οράσεως είναι πολυτέλεια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έλλειψη πρόσβασης σε γυαλιά οράσεως παρεμποδίζει τη διαδικασία μάθησης για τους νέους, αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων και αναγκάζει εκατομμύρια μεσήλικες εργάτες και αγρότες να εγκαταλείψουν πολύ νωρίς το εργατικό δυναμικό.

Η μη διορθωμένη πρεσβυωπία δυσκολεύει πολλούς να βγάλουν τα προς το ζην για να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ενδυμάτων, οι τεχνίτες και οι ράφτες στο Μπαγκλαντές στους οποίους δόθηκαν δωρεάν γυαλιά είδαν το εισόδημά τους να αυξάνεται κατά 33% σε σχέση με όσους δεν πήραν γυαλιά.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, συμμετείχαν περισσότεροι από 800 ενήλικες από αγροτικές περιοχές του Μπαγκλαντές, πολλοί από τους οποίους εργάζονται σε θέσεις που απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες -ένας συνδυασμός εργαζομένων στους κλάδους του τσαγιού, των υφαντών και της ραφής ενδυμάτων, ηλικίας μεταξύ 35 και 65 ετών- επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν ένα δωρεάν ζευγάρι γυαλιά πρεσβυωπίας. Στους υπόλοιπους δεν δόθηκαν γυαλιά.

Οι ερευνητές τους ξαναείδαν οκτώ μήνες αργότερα και διαπίστωσαν ότι η ομάδα με γυαλιά είχε σημαντική αύξηση στο εισόδημα, με μέσο μηνιαίο εισόδημα 47,10 δολάρια, έναντι 35,30 δολαρίων για τους συμμετέχοντες που δεν είχαν γυαλιά.

Σύμφωνα με τον Δρ Nathan Congdon, επικεφαλής συντάκτη της μελέτης και οφθαλμίατρο στο Queen’s University Belfast στη Βόρεια Ιρλανδία, τα ευρήματα ήρθαν να προστεθούν σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που ποσοτικοποιούν τον οικονομικό αντίκτυπο της μη διορθωμένης όρασης σε μέρη του κόσμου όπου ένα ζευγάρι γυαλιά πρεσβυωπίας που κοστίζει περίπου 1,50 δολάριο είναι για πολλούς άπιαστο όνειρο.

Η φροντίδα των ματιών είναι εδώ και πολλά χρόνια το «παραμελημένο παιδί» της δημόσιας υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου ασθένειες όπως η φυματίωση, η ελονοσία και το AIDS τείνουν να προσελκύουν πιο ισχυρή κυβερνητική και φιλανθρωπική υποστήριξη. Ωστόσο, οι διαταραχές της όρασης είναι ένα σοβαρό, παγκόσμιο ζήτημα, με κόστος που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 400 δισ. δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η μελέτη στο PLOS One στηρίζεται σε προηγούμενη έρευνα που αφορούσε εργάτες στη συγκομιδή τσαγιού στην Ινδία, η οποία διαπίστωσε σημαντικό άλμα στην παραγωγικότητα όταν οι συμμετέχοντες πήραν γυαλιά πρεσβυωπίας. Η μελέτη, μια τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health το 2018, κατέγραψε αύξηση 22% στην παραγωγικότητα μεταξύ των εργαζομένων που είχαν πάρει γυαλιά. Για τα άτομα άνω των 50 ετών, η παραγωγικότητα αυξήθηκε σχεδόν κατά 32%.

Ο Agad Ali, 57 ετών, ράφτης από το Μπαγκλαντές στην πόλη Manikganj, ήταν μεταξύ εκείνων που πήραν από ένα ζευγάρι γυαλιά στο πλαίσιο της τελευταίας μελέτης. Ο ίδιος περιέγραψε πώς η επιδείνωση της πρεσβυωπίας έκανε όλο και πιο δύσκολο να περνάει την κλωστή από το μάτι της βελόνας και να ράβει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί όλο και περισσότερο να τελειώσει το κάθε ρούχο. Με τον καιρό, είπε, ορισμένοι πελάτες πήγαν αλλού και το εισόδημά του άρχισε να μειώνεται.

Από τότε, όμως, που φόρεσε γυαλιά, είπε, το εισόδημά του είχε διπλασιαστεί.

«Αυτά τα γυαλιά είναι σαν σωσίβιο», είπε. «Δεν θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου χωρίς αυτά».

Πηγή: New York Times

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η κατανάλωση υδατανθράκων υψηλής ποιότητας μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους στη μέση ηλικία

Έρευνα εντόπισε επικίνδυνες τοξικές ουσίες σε τσιρότα

Φάρμακο δημιουργεί ελπίδες για την αντιμετώπιση εξαιρετικά επιθετικής μορφής καρκίνου