Τα μικροπλαστικά συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψηλότερα σε παράκτιες ή παραλίμνιες περιοχές με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από μικροπλαστικά στο περιβάλλον, ανέφεραν οι ερευνητές σε συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC).
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης μια σχέση δόσης, όπου οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπανσης από μικροπλαστικά συνδέονται με περισσότερες χρόνιες ασθένειες, δήλωσαν οι ερευνητές.
«Αυτή η μελέτη παρέχει αρχικές ενδείξεις ότι η έκθεση σε μικροπλαστικά έχει αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδίως σε χρόνιες, μη μεταδοτικές παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής ερευνητής Sai Rahul Ponnana, ερευνητής δεδομένων στην Ιατρική Σχολή Case Western Reserve στο Κλίβελαντ.
Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μεγέθους μόλις 1 νανομέτρου- συγκριτικά, μια ανθρώπινη τρίχα έχει πλάτος περίπου 80.000 νανόμετρα.
Τα σωματίδια αυτά απελευθερώνονται καθώς διασπώνται μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού και μπορεί να προέρχονται από συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καταναλωτικά προϊόντα και οικοδομικά υλικά, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν σε μικροπλαστικά από το νερό που πίνουν, τα τρόφιμα που τρώνε και τον αέρα που αναπνέουν.
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές συνέδεσαν τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σχετικά με τα ποσοστά χρόνιων ασθενειών με ομοσπονδιακά δεδομένα σχετικά με τις συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στο ίζημα κατά μήκος παράκτιων και παραλίμνιων περιοχών σε 555 απογραφικά διαμερίσματα. Τα δεδομένα διήρκησαν από το 2015 έως το 2019.
Τα μικροπλαστικά κατατάχθηκαν μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Εξέτασαν 154 παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του εισοδήματος, του ποσοστού απασχόλησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
«Όταν συμπεριλάβαμε 154 διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά στην ανάλυσή μας, δεν περιμέναμε τα μικροπλαστικά να κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα για την πρόβλεψη του επιπολασμού των χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών», δήλωσε ο Ponnana.
Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ μικροπλαστικών και χρόνιων ασθενειών. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί μια συγκεκριμένη σχέση και να αποκλειστούν άλλες πιθανές εξηγήσεις.
Χρειάζονται επίσης περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί η ποσότητα έκθεσης σε μικροπλαστικά που θα έχει αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης στα μικροπλαστικά μειώνοντας το πόσο πλαστικό πετούν.
«Το περιβάλλον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, ιδίως στην καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο Ponnana. «Κατά συνέπεια, το να φροντίζουμε το περιβάλλον μας σημαίνει να φροντίζουμε τον εαυτό μας».
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στη συνάντηση του ACC στο Σικάγο. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χωρίς κανένα περιορισμό οι αιματολογικές εξετάσεις σε ογκολογικούς ασθενείς – Αίρονται οι «κόφτες»
Διαβήτης: Τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο μέσω της άσκησης