«Τα νοσοκομεία συντηρούνται με… δωρεές και συναυλίες»! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νοσοκομεία
Την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων καθώς και τις ελλείψεις προσωπικού, κατήγγειλε για μία ακόμη φορά το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 07.00 της Παρασκευής (9 Σεπτεμβρίου) ξεκινώντας από το Ιπποκράτειο με κατεύθυνση προς το ΑΧΕΠΑ, το "Γεννηματάς" και το "Άγιος Δημήτριος" για να καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων έχει πέσει κάτω από το 6% του ΑΕΠ που προβλέπεται από το 2ο μνημόνιο, φτάνοντας στο 5% γεγονός που καθιστά ανέφικτη τη λειτουργία τους. Κατήγγειλε ακόμη ότι 200 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές και ότι υπάρχουν 40 ασθενείς που περιμένουν περισσότερες από πέντε ημέρες για να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ τη στιγμή που είναι γνωστό ότι αν δεν μπουν στην εντατική αμέσως, στο πρώτο 24ωρο τριπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου.

Υπογράμμισε ότι η αναμονή στις λίστες για χειρουργείο φτάνει το ένα έτος, λόγω έλλειψης υλικών τα οποία αναγκάζονται να τα δωρίζουν οι ίδιοι οι ασθενείς, προκειμένου να χειρουργηθούν, όπως συνέβη στο ΑΧΕΠΑ. Ανέφερε ακόμη ότι λόγω της υποχρηματοδότησης, στην Κοζάνη οι μαθητές συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοραστούν σεντόνια για το νοσοκομείο, ότι στο Κιλκίς ο Δικηγορικός Σύλλογος έκανε έρανο για να αγοραστούν υλικά για το νοσοκομείο και ότι στη Γουμένισσα το προσωπικό του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας αγόρασε γάζες με δικά του λεφτά. «Τα νοσοκομεία συντηρούνται με συναυλίες, δωρεές και παροχές ασθενών που φέρνουν υλικά” είπε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε ακόμη ότι στα περιφερειακά νοσοκομεία υπάρχουν «κλινικές φαντάσματα» χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς, κλινικές που εξυπηρετούνται από ιδιώτες που πληρώνονται με μπλοκάκι. Επιπλέον έκανε λόγο για τις ελλείψεις ιατρικών μηχανημάτων, όπως είναι οι αξονικοί τομογράφοι, αλλά και τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς, καθώς και τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο ΑΧΕΠΑ είναι εκτός λειτουργίας πέντε από τα 17 μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαγγέλλει προσλήψεις από τα τηλεοπτικά παράθυρα, ότι οι εξαγγελθείσες 4.500 προσλήψεις, που επρόκειτο να γίνουν μέσα στο 2015, δεν έγιναν και ότι από τις 950 προσλήψεις που «τρέχουν», μόνο 450 ήρθαν στα νοσοκομεία.

Επισήμανε ακόμη ότι οι νοσηλευτές έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς δουλεύουν έναν με ενάμιση μήνα χωρίς ρεπό και μάλιστα τους οφείλονται ρεπό από τα προηγούμενα έτη. Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστος Παπαναστάσης, ανάφερε ότι 48χρονος νοσηλευτής στο ΚΑΤ πέθανε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, λόγω της κούρασης και του στρες.

Τις ελλείψεις αξονικών τομογράφων στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο Νάουσας επισήμαναν οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων των δύο νοσοκομείων Στέφανος Χατζηλιάδης και Γαβριήλ Τσαρνούχας αντίστοιχα, τονίζοντας ότι χάνονται πολλές ώρες για την μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία και με κίνδυνο για τη ζωή τους. Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης, επισήμανε ότι 10 από τις 20 ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος παραμένουν κλειστές, ενώ ανενεργές είναι 8 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λόγω υποστελέχωσης.

Τέλος, η εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Αναστασία Πολίτου, τόνισε ότι η αναμονή των ασθενών για να εξεταστούν στο παθολογικό και το καρδιολογικό στις εφημερίες φτάνει τις επτά ώρες, ότι νοσηλευόμενοι περιμένουν έναν μήνα για να χειρουργηθούν, λόγω έλλειψης υλικών, ότι υποδομές και μηχανήματα είναι απαρχαιωμένα και συχνά εκτός λειτουργίας και ότι δεν λειτουργούν πέντε από τα 17 μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Ανέφερε ακόμη ότι προ εξαμήνου, λόγο έλλειψης ελικοπτέρου, 55χρονη μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ από τη Μυτιλήνη μέσα σε αγροτική καρότσα με το καράβι.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ