Τώρα, ερευνητές από το Κολέγιο Νοσηλευτικής και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Drexel δημοσίευσαν μελέτη στο περιοδικό Biological Research For Nursing που εξετάζει τα συμπτώματα, τα αποτελέσματα στην υγεία και τη σωματική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου σε ηλικιωμένους ενήλικες με και χωρίς νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες που παίρνουν επίσης καθημερινά πολλά φάρμακα.
Οι ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παίρνουν πολλά φάρμακα εάν έχουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις. Επίσης, οι ηλικιωμένοι ενήλικες με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν περισσότερα από πέντε φάρμακα. Παρ’ όλα αυτά, οι έρευνες που εξέταζαν την επίδραση των πολλών καθημερινών φαρμάκων στην υγεία και τη σωματική λειτουργία των ηλικιωμένων ενηλίκων με Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες ήταν ελάχιστες.
Πώς επηρεάζουν τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ τα πολλά φάρμακα
Με επικεφαλής την Martha Coates, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Drexel, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που λαμβάνουν καθημερινά πολλά φάρμακα και πάσχουν από Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα, πτώσεις, νοσηλείες, θνησιμότητα και έχουν υποδεέστερη σωματική λειτουργία – γεγονός που υποδηλώνει ότι η πολυφαρμακία μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ενηλίκων με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες.
«Το όριο των πέντε ή περισσότερων φαρμάκων ημερησίως έχει συσχετιστεί με δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία σε προηγούμενες έρευνες και καθώς αυξάνεται ο αριθμός των φαρμάκων, αυξάνεται και ο κίνδυνος ανεπιθύμητων συμβάντων και βλάβης από φάρμακα», ανέφερε η Coates.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα διαθέσιμο στο κοινό σύνολο δεδομένων από τη μελέτη National Health and Aging Trends Study – ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα δικαιούχων του προγράμματος Medicare στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Από το 2011, συλλέγονται κάθε χρόνο δεδομένα για να εξετάζονται κοινωνικοί, φυσικοί, τεχνολογικοί και λειτουργικοί τομείς που είναι σημαντικοί στη γήρανση.
Για την παρούσα μελέτη, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το 2016 έως το 2019 για να συγκρίνει τις αλλαγές στα συμπτώματα, τα αποτελέσματα της υγείας και τη σωματική λειτουργία μεταξύ τεσσάρων ομάδων: 1) όσων πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες και πολυφαρμακία, 2) όσων πάσχουν μόνο από τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες, 3) όσων πάσχουν μόνο από πολυφαρμακία και 4) όσων δεν πάσχουν ούτε από Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες ούτε από πολυφαρμακία.
Τα συμπεράσματα της μελέτης
«Διαπιστώσαμε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες που λαμβάνουν πολλά φάρμακα παρουσίαζαν περισσότερα δυσάρεστα συμπτώματα, αυξημένες πιθανότητες πτώσης, νοσηλείας και θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες και πολυφαρμακία», ανέφερε η Coates. «Επίσης, είχαν μεγαλύτερη λειτουργική έκπτωση, χρειάζονταν περισσότερη βοήθεια σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το φαγητό, το μπάνιο και το ντύσιμο, και ήταν πιο πιθανό να χρειάζονται κάποιο βοήθημα για να περπατούν, όπως μπαστούνι ή περιπατητήρα», πρόσθεσε.
Τα ευρήματα της έρευνας ρίχνουν φως στον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πολυφαρμακία στους ηλικιωμένους ενήλικες με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες.
«Ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ενηλίκων αυξάνεται στις ΗΠΑ και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2040 ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια», ανέφερε η Coates. «Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των ηλικιωμένων ενηλίκων που θα διαγνωστούν με τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία. Η αποφυγή των δυσμενών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την πολυφαρμακία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να αποτρέψει την υπερβολική αναπηρία για τους ηλικιωμένους ενήλικες με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η πολλή καθιστική ζωή γερνάει την καρδιά, ακόμη και αν ασκείστε