Η… καταπραϋντική επίδραση των αναψυκτικών με ζάχαρη απέναντι στο στρες οφείλεται στην καταστολή της «κακής» κορτιζόλης –αλλά αυτό το κάνει μόνο η ζάχαρη. Τα αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως είναι η ασπαρτάμη, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αναφέρει νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν με δύο ομάδες γυναικών οι οποίες κατανάλωναν αναψυκτικά με ζάχαρη και ασπαρτάμη αντίστοιχα, οι μαγνητικές τομογραφίες που ελήφθησαν όταν υποβλήθηκαν σε μια δοκιμασία μαθηματικών έδειξαν ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας εμφάνισαν λιγότερο άγχος λόγω μειωμένης αντίδρασης κορτιζόλης. Επίσης, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου γνωστή ως ιππόκαμπος που σχετίζεται με την μνήμη. Ο ιππόκαμπος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο στρες και τυπικά είναι λιγότερο ενεργός υπό την επήρειά του.
Πρόκειται για την πρώτη απόδειξη ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, όχι ασπαρτάμης, μπορεί να ανακουφίζει τους ανθρώπους από το στρες, λέει ο Κέβιν Λωγκέρο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και την Υπηρεσία Αγροτικής Έρευνας του υπουργείου Γεωργίας. Προειδοποιεί όμως ότι ο κίνδυνος είναι το ψυχολογικό ή το συναισθηματικό στρες να πυροδοτήσει την τακτική έως εθιστική υπερκατανάλωση ζάχαρης όταν είμαστε αγχωμένοι, ενισχύοντας έτσι τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η ζάχαρη στην υγεία με κυριότερη την παχυσαρκία.