Τα τραύματα στον κεφάλι επισπεύδουν την γήρανση του εγκεφάλου!
Αναλύοντας τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 1.500 υγιών ανθρώπων για την ανάπτυξη ενός προγράμματος κομπιούτερ το οποίο θα μπορούσε να προβλέπει την ηλικία ενός ατόμου από την εικόνα που παρουσιάζει ο εγκέφαλός του, ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου χρησιμοποίησαν το σχετικό λογισμικό για να εκτιμήσουν την «εγκεφαλική ηλικία» 113 υγιών ατόμων και 99 που είχαν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις συνεπεία τροχαίου ατυχήματος, πτώσης ή επίθεσης και αντιμετώπιζαν επίμονα νευρολογικά προβλήματα. Με έκπληξη ανακάλυψαν ότι οι τελευταίοι «έδειχναν» στο κομπιούτερ κατά μέσον όρο πέντε χρόνια μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία!
Τα σοβαρά τραύματα στο κεφάλι είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις πιθανότητες για την εκδήλωση στο μέλλον νευρολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία όπως π.χ. άνοια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζέιμς Κόουλ του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College, η ηλικία δεν είναι απαραιτήτως ο καλύτερος δείκτης για την κατάσταση της υγείας μας ή του πόσο θα ζήσουμε. «Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη δεν είναι στατικό γεγονός. Μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς διαδικασίες, πιθανώς σχετιζόμενες με φλεγμονή, οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στον εγκέφαλο μετά από χρόνια, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην εκδήλωση νόσου Αλτσχάϊμερ ή άλλων μορφών άνοιας» επισημαίνει στην επιθεώρηση Annals of Neurology.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μοντέλο πρόβλεψης ηλικίας που ανέπτυξαν δεν περιορίζεται μόνο σε πάσχοντες από τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο και υγιών ανθρώπων. Μια νέα μελέτη με την χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος για την εκτίμηση της εγκεφαλικής ηλικίας υγιών ατόμων θα έδινε σε περίπτωση εντοπισμού «γερασμένων» μυαλών την δυνατότητα ένταξής τους σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση κάποιας νευροεκφυλιστικής ασθένειας και την συμμετοχή τους σε δοκιμές για την ανάπτυξη θεραπειών που θα απέτρεπαν ή θα καθυστερούσαν την εξέλιξη της πάθησης.