Iatropedia

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου

Η εξέχουσα επιστήμονας έχει συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της μεσογειακής διατροφής στην προστασία της υγείας και της σχέσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο του πνεύμονος.

Την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου εξέλεξε ως τακτικό μέλος της η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της στις 2 Δεκεμβρίου 2021. Η διακεκριμένη επιστήμονας εξελέγη στην έδρα Επιδημιολογίας-Δημόσιας Υγείας, στην A’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Η κυρία Τριχοπούλου είναι παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, η οποία μεταξύ πολλών άλλων έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της μεσογειακής διατροφής στην υγεία. Στην πραγματικότητα, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 επιστημόνων του ΕΚΠΑ (από όλες τις επιστήμες) με τον μεγαλύτερο αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών για έρευνες που διεξήχθησαν στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το 2003 της απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής, για την προσφορά της στον τομέα της διατροφής και της δημόσιας υγείας.

Η Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1961. Το 1963 έλαβε το πτυχίο Υγιεινολόγου από την Υγειονομική Σχολή Αθηνών και το 1965 έλαβε την ειδικότητα Βιοπαθολογίας (Μικροβιολογίας). Αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε επί περίπου 2 έτη στη Δημόσια Υγεία και στη Βιοχημεία στα Πανεπιστήμια Ann Arbor, Michigan και Saint Antoine των Παρισίων. Το 1976 έγινε υφηγήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον κλάδο της Βιολογικής Χημείας.

Το 1977 εξελέγη καθηγήτρια Διατροφής & Βιοχημείας της Υγειονομικής Σχολής Αθηνών. Κατά τη διετία 1985-1987 διατέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής. Το 1994 της απενεμήθη ο τίτλος της Πρόσεδρης Καθηγήτριας (Adjunct Professor) Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard. Τον τίτλο διατήρησε επί τέσσερα έτη. Διατέλεσε επίσης επί σειρά ετών επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Η Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτο διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο, με πληθώρα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι 960 ερευνητικές εργασίες της περιέχονται στις βάσεις δεδομένων του συστήματος Scopus με 58.014 αναφορές (citations) και με Δείκτη Hirsch (h-index) 109.