Ταξινόμηση επικινδυνότητας στα «ψυχαγωγικά» ναρκωτικά – Global Drug Survey 2017

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ναρκωτικά
Από τα διάφορα ψυχεδελικά ναρκωτικά που κυκλοφορούν, το σχετικά πιο ακίνδυνο για τους χρήστες είναι τα «μαγικά μανιτάρια» που περιέχουν την ουσία ψιλοκυβίνη. Από τα πιο επικίνδυνα, για να καταλήξει κανείς στο νοσοκομείο επειγόντως, είναι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη («κρίσταλ μεθ») και συνθετική κάνναβη.

Αυτό αναφέρει η φετινή «Παγκόσμια Έκθεση Ναρκωτικών 2017» (Global Drug Survey 2017), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν». Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από 50 χώρες και εκτιμά πόσοι άνθρωποι, που έκαναν χρήση ναρκωτικών την προηγούμενη χρονιά, χρειάσθηκαν επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Οι άνθρωποι που έκαναν χρήση «μαγικών μανιταριών» το 2016, χρειάσθηκαν τη λιγότερη έκτακτη ιατρική φροντίδα, για τα ναρκωτικά που πήραν. Από τους τουλάχιστον 12.000 χρήστες που ανέφεραν ότι πήραν μανιτάρια, το 0,2% κατέληξαν σε κάποιο νοσοκομείο. Η αναλογία αυτή είναι τουλάχιστον πέντε φορές μικρότερη από ό,τι συνέβη στους χρήστες άλλων ουσιών όπως η MDMA («έκσταση»), το LSD και η κοκαΐνη.

«Τα μαγικά μανιτάρια είναι ένα από τα ασφαλέστερα ναρκωτικά στον κόσμο» δήλωσε ο ψυχίατρος Άνταμ Γουίνστοκ, δημιουργός του «Global Drug Survey» και τόνισε ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οι άνθρωποι να διαλέξουν να φάνε λάθος μανιτάρια. Όμως τα «μαγικά μανιτάρια» δεν είναι τελείως αβλαβή, ιδίως αν συνδυάζονται με αλκοόλ και λαμβάνονται σε μη οικείο περιβάλλον, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό, πρόκληση πανικού, σύγχυση, αποπροσανατολισμό και φοβίες.

Από τους σχεδόν 10.000 χρήστες LSD το 2016, περίπου το 1% ανέφεραν ότι χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική βοήθεια. «Το LSD είναι πολύ ισχυρό ναρκωτικό και είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει κανείς τη δόση, συνεπώς είναι εύκολο να πάρει κανείς παραπάνω» δήλωσε ο Γουίνστοκ. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θανατηφόρες δόσεις για το LSD και την καθαρή ψιλοκυβίνη.

Το πιο επικίνδυνο «ψυχαγωγικό» ναρκωτικό για να καταλήξει κανείς άμεσα στο γιατρό, είναι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (γνωστότερη με τη συντομογραφία «κρίσταλ μεθ») και η συνθετική κάνναβη που κερδίζει συνεχώς έδαφος (πουλιέται με διάφορες ονομασίες όπως «spice» και «black mamba»).

Στην περίπτωση της τελευταίας, πάνω από ένας στους 30 χρήστες κατέληξε στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων, αναλογία που ανέβηκε σε έναν στους δέκα χρήστες, αν κάποιος είχε κάνει χρήση συνθετικής κάνναβης πάνω από 50 φορές μέσα στη χρονιά.

Η συνθετική κάνναβη είναι ένας όρος-ομπρέλα που καλύπτει εκατοντάδες χημικές ουσίες, οι οποίες μιμούνται τη δράση στον εγκέφαλο της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της βασικής δραστικής ουσίας της φυσικής κάνναβης (χασίς και μαριχουάνα). Καθώς αυτές οι συνθετικές μορφές είναι ισχυρές, φθηνές και άοσμες, τείνουν να κατακλύσουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ