Iatropedia

«Τεχνητά» κύτταρα αίματος στην μάχη κατά του καρκίνου

Η επιτυχής δοκιμή σε πειραματόζωα τροποποιημένων στο εργαστήριο κυττάρων αίματος, κάνει τους επιστήμονες να εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης τους και για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος

Η τεχνική του «προγραμματισμού» κυττάρων Τ να κυνηγούν καρκινικά κύτταρα η οποία σε πρόσφατες δοκιμές πυροδότησε την ύφεση σε δύο είδη λευχαιμίας, οδήγησε τους ερευνητές στην σκέψη ότι ίσως να λειτουργήσει και στην περίπτωση του γλοιοβλαστώματος, μιας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, ερευνητές από το Καρκινικό Κέντρο Abramson του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δοκίμασαν σε ποντίκια με καρκινικούς όγκους ανθρώπινα κύτταρα αίματος που είχαν τροποποιηθεί στο εργαστήριο με την μεταφορά ενός γονιδίου. Στόχος, ο «προγραμματισμός» των κυττάρων Τ να στοχοποιούν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την EGFRvIII, η οποία εντοπίζεται περίπου στο 1/3 των περιπτώσεων γλοιοβλαστώματος.

Τα τροποποιημένα κύτταρα Τ δεν στάθηκαν ικανά να σκοτώσουν από μόνα τους τον καρκίνο στα ποντίκια, όμως όταν συνδυάστηκαν με χημειοθεραπεία οι ερευνητές είδαν με ικανοποίηση ότι είχαν «πλήρη έλεγχο του όγκου». Το επόμενο βήμα είναι μια νέα έρευνα που ήδη διεξάγεται με την συμμετοχή 12 καρκινοπαθών οι οποίοι έχουν την συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Χρηματοδοτούμενη εν μέρει από την Novartis η υπό εξέλιξη έρευνα εξετάζει την δράση των κυττάρων CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T cells) που είχαν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε δοκιμές κατά της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας και της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας.