Η 20χρονη Ρουθ Κανάγιε από την Ουγκάντα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που περπατά με πρόσθετο τεχνητό μέλος χάρη στην τεχνολογία αιχμής των 3D εκτυπωτών. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο χρησιμοποίησε τον προηγούμενο μήνα τρισδιάστατο εκτυπωτή για την δημιουργία μιας λειτουργικής υποδοχής για προσθετικό πόδι, βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή τεχνητού άκρου, σε μια διαδικασία που διήρκεσε έξι ώρες.
Η εκτυπωθείσα υποδοχή για την τοποθέτηση του τεχνητού μέλους στο πλαίσιο της βοήθειας για την αποκατάσταση ακρωτηριασμένων ατόμων που παρέχει ο Ερυθρός Σταυρός στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι το πρώτο βήμα για να καταστούν τα πρόσθετα μέλη περισσότερο διαθέσιμα, επισημαίνουν οι Καναδοί ειδικοί. Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των τρισδιάστατων εκτυπωτών είναι πολλά, λένε. Η παραγωγή προσθετικών μελών γίνεται πιο αποτελεσματική, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα σε ασθενείς που ως επί το πλείστον ζουν σε χώρες με πολύ περιορισμένα εισοδήματα.
Στην περίπτωση της Ουγκάντας επιτρέπουν στους λίγους ντόπιους τεχνίτες να αντιμετωπίζουν περισσότερες περιπτώσεις σαν της Ρουθ Κανάγιε απ’ ότι με την συνήθη χρονοβόρο χειρωνακτική μέθοδο παραγωγής με εκμαγεία. Η 20χρονη κοπέλα που γεννήθηκε χωρίς πλήρες αριστερό πόδι, δηλώνει περήφανη και ενθουσιασμένη με την ευκαιρία που της προσφέρει η τρισδιάστατη εκτύπωση. Τώρα, όχι μόνο μπορεί να αθλείται αλλά θα αναπληρώσει και τον χρόνο που έχασε από την εκπαίδευσή της αφού λόγω της περιορισμένης της κινητικότητας επί δύο χρόνια δεν μπορούσε να παρακολουθήσει σχολείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: