Η πανδημία της COVID-19 έστρεψε την προσοχή όλων μας προς την αναγκαιότητα της καινοτομίας στον τομέα Υγείας. Οι πολίτες έμαθαν ότι αναφορικά με την υγεία τους, μπορούν να περιμένουν πολλά από την εξέλιξη της τεχνολογίας και την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό όμως δεν ήλθε μόνο του. Συνοδεύτηκε –εκτός από προσδοκίες– και από ερωτήματα, ίσως και φόβους.
Ποια προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν; Ποιες εξελίξεις να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια; Να μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται και αποτέλεσαν ερευνητικό θέμα για την εταιρεία ερευνών Harris Poll, με σκοπό να απαντήσει το εξής απλό: πώς μπορούν, εταιρείες και προϊόντα, να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές προσδοκίες των πολιτών;
Η ερευνητική εταιρεία μέτρησε το αίσθημα του αμερικανικού κοινού απέναντι σε βασικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων ιατρικών τεχνολογιών.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι ασθενείς παραμένουν επιφυλακτικοί στην πιθανότητα να εμπιστευθούν τη φροντίδα τους σε… μηχανές.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς αισθάνονται άνετα με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που χρησιμοποιούν κυρίως νέες ιατρικές τεχνολογίες (π.χ. ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη) για την εκτέλεση καθηκόντων, όπως:
- Συλλογή υγειονομικών δεδομένων – π.χ. συμπτώματα (42%)·
- Εκτέλεση διοικητικών εργασιών – π.χ. προγραμματισμός (40%)·
- Ανάλυση υγειονομικών δεδομένων – π.χ. συμπτώματα (40%)·
- Εκτέλεση συνταγών για ασθενείς – π.χ. στο φαρμακείο (38%)·
- Διάγνωση – π.χ. αναγνώριση συμπτωμάτων, σύσταση θεραπευτικών επιλογών (26%)·
- Χορήγηση φροντίδας ρουτίνας – π.χ. εμβόλια, αιματολογικές εξετάσεις, τεστ γρίπης (24%)·
- Διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων (18%).
Σχεδόν το ένα τρίτο (28%) των ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν αισθάνεται άνετα με τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες για την εκτέλεση οποιουδήποτε από αυτά τα καθήκοντα.
Οι Αμερικανοί διστάζουν να αφήσουν τις νέες ιατρικές τεχνολογίες να… κάνουν κουμάντο, ωστόσο βλέπουν την αξία της τεχνολογίας στην υποβοήθηση των επαγγελματιών υγείας. Έξι στους δέκα ενήλικες συμφωνούν ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν λάθη κατά την εκτέλεση εργασιών, εάν χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να τους βοηθήσουν. Οι ερευνητές συμπεραίνουν επίσης ότι οι ασθενείς δεν θέλουν να χάσουν την προσωπική επαφή με έναν επαγγελματία υγείας – αν και πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι επωφελής.
Τι φοβούνται οι πολίτες
Μία από τις κύριες ανησυχίες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι κοινωνικές προκαταλήψεις μπορεί να εισχωρήσουν σε αυτήν. Σχεδόν οι μισοί (46%) ενήλικες στις ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία ότι οι προκαταλήψεις (π.χ. φυλετικές, έμφυλες) που ενσωματώνει η τεχνητή νοημοσύνη είναι πάρα πολλές για να παρέχει ίση ιατρική περίθαλψη για όλους. Οι νεότεροι ανησυχούν περισσότερο (Gen Z: 60%, Millennials: 56%) από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (Gen X: 49%, Baby Boomers: 34%).
Συμπερασματικά, σημαντικό μέρος των Αμερικανών ενηλίκων δεν αισθάνεται άνετα να εμπιστευτεί την υγεία του στην τεχνολογία, όμως αυτό μπορεί να αυξηθεί όσο η τεχνολογία βελτιώνεται, αλλά και όσο μειώνει το κόστος παροχής υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν εισάγεται στην έρευνα η παράμετρος «κόστος», οι απαντήσεις διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με την έρευνα, οι Αμερικανοί είναι πιο πρόθυμοι να δώσουν μια ευκαιρία στις αναδυόμενες τεχνολογίες, εάν η χρήση της τεχνολογίας θα μειώσει τον τελικό λογαριασμό: επτά στους δέκα (69%) ενήλικες θα προτιμούσαν να επιλέξουν την υγειονομική περίθαλψη που περιλαμβάνει νέα τεχνολογία, εάν αυτή μείωνε το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.