Σε τεχνολογικές λύσεις για την έγκαιρη ανίχνευση μεταδοτικών ασθενειών και την αποτελεσματική τους διαχείριση σε κρουαζιερόπλοια πρωτοπορούν η ομάδα της EPSILON Malta και άλλες εταιρείες με συντονιστή τον Αμερικάνικο Νηογνώμονα ABS (eagle.org) και το έργο HS4U (https://hs4u.eu/) του προγράμματος HORIZON της ΕΕ.
Οι στόχοι και οι τεχνολογίες του HS4U
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το HS4U στοχεύει στην ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής για την έγκαιρη ανίχνευση μεταδοτικών ασθενειών στα κρουαζιερόπλοια.
Με αιχμή του δόρατος μια κοινοπραξία 25 εταίρων από τους χώρους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι το πανεπιστήμιο Cambridge και του ιδιωτικού τομέα υψηλής τεχνογνωσίας όπως η Epsilon Malta Ltd, το HS4U φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας στη θάλασσα, επιτυγχάνοντας 2 κύριους στόχους:
- Την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών λύσεων για την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών.
- Την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και εν τέλει ευρείας αποδοχής των καινοτόμων αυτών εργαλείων από τους επιβάτες και το πλήρωμα των πλοίων.
Οι τεχνολογίες αιχμής για την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών περιλαμβάνουν αισθητήρες και όργανα μέτρησης εσωτερικών κλιματικών συνθηκών, μικροβιακής συγκέντρωσης και παροχής νερού στα διάφορα σημεία του πλοίου. Επίσης, αισθητήρες ενσωματωμένους σε είδη ένδυσης που μετρούν ζωτικές παραμέτρους υγείας, όπως ο καρδιακός παλμός, η θερμοκρασία του σώματος, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και η αναπνοή, παρέχοντας δεδομένα υγείας του ατόμου σε πραγματικό χρόνο. Περιλαμβάνουν επίσης και ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης ετερογενών δεδομένων, μηνυμάτων και συμβάντων, ενοποίηση των αισθητήρων και των συσκευών με Διαδίκτυο των Πραγμάτων σε κεντρική πλατφόρμα για την ενοποίηση και την επεξεργασία δεδομένων και ρομποτικά συστήματα και διεπαφές ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Καθώς και εργαλεία διαχείρισης και ασφάλειας δεδομένων για τη διασφάλιση του απορρήτου και τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς μεταφοράς, αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων και εργαλεία δοκιμών και προσομοίωσης με σκοπό τη δημιουργία και επικύρωση αλγορίθμων και μοντέλων εξάπλωσης ασθενειών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάρκο Μποναζούντα, η EPSILON θα ηγηθεί στην ανάπτυξη του συνεργατικού πλαισίου δεδομένων (collaborative data framework) που θα πραγματώνει την κεντρική πλατφόρμα και θα διασυνδέσει σε πλατφόρμα cloud μαθηματικά μοντέλα για την αξιολόγηση των υγειονομικών κινδύνων στα πλοία.
Δεν είναι «αυτονόητη» η αποδοχή της τεχνολογίας
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος HS4U πραγματοποιήθηκαν έρευνες που είχαν στόχο να αξιολογηθεί η αποδοχή των επιβατών και του πληρώματος των πλοίων απέναντι στις καινοτόμες λύσεις για την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών.
Σύμφωνα με τον δρ. Μιλτιάδη Γυμνόπουλο από τον όμιλο EPSILON, οι έρευνες έγιναν με τη βοήθεια της CELESTYAL Cruises και προσπάθησαν να εντοπίσουν πιθανά εμπόδια στην υιοθέτηση των τεχνολογιών όπως τα κοινωνικό-δημογραφικά χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό και η γενική χρήση και αποδοχή της τεχνολογίας.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν ανεξάρτητα μεταξύ των επιβατών και των μελών του πληρώματος και ανέδειξαν σημαντικές διαφορές στην προθυμία τους να αποδεχτούν τις τεχνολογικές λύσεις. Το πλήρωμα επέδειξε υψηλότερη ετοιμότητα και αποδοχή, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια της υγείας στο χώρο εργασίας τους. Αντίθετα, οι επιβάτες εμφάνισαν μεγαλύτερη διστακτικότητα, κυρίως λόγω ανησυχιών σχετικά με την παρακολούθηση και την ασφάλεια των δεδομένων. Άλλοι παράγοντες είναι η ηλικία, η απασχόληση, η εκπαίδευση και ο φόβος να προσβληθούν από ασθένειες εντός του πλοίου. Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε διαφορές στην προθυμία μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων, όπως άτομα με χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένοι, να χρησιμοποιούν συσκευές παρακολούθησης της υγείας. Συμπερασματικά, τα ευρήματα των ερευνών δείχνουν ότι πολλοί κοινωνικοί-δημογραφικοί παράγοντες συμβάλλουν στη διαμόρφωση της στάσης των ατόμων απέναντι στις εφαρμοζόμενες τεχνολογίες.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ECDC: Περισσότεροι από 200.000 Ευρωπαίοι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση το 2022 – Τι συνέβη στην Ελλάδα
Ιπποκράτειο: Με επιτυχία στέφτηκε υψηλού ρίσκου αγγειοπλαστική υποβοηθούμενη από αντλία καρδιάς