Τέλος στο μονοπώλιο φαρμάκων στα νοσοκομεία! Πως θα μοιράζεται η “πίτα”!
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Έπρεπε να ξεμείνουν τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία από φάρμακα για να αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) να αλλάξει τον τρόπο που διεξάγονται οι διαγωνισμοί. Και αυτό διότι μέχρι πρόσφατα οι διαγωνισμοί που πραγματοποιούνταν από την ΕΠΥ έπρεπε να κατοχυρώνονται μόνο σε μία εταιρεία, με τον κίνδυνο βέβαια εάν αυτή δεν είχε να παραδώσει τα σκευάσματα οι ασθενείς και τα νοσοκομεία να έμεναν χωρίς τις απαραίτητες θεραπείες. Κάτι που συνέβη άλλωστε πρόσφατα οπότε και 4 νοσοκομεία δεν είχαν φάρμακα για τους αρρώστους.
Μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες φαρμακευτικών εταιρειών, διοικήσεων νοσοκομείων αλλά και νοσοκομειακών φαρμακοποιών, η ηγεσία του υπουργείο αποφάσισε να τροποποιήσει τα κριτήρια.
Μάλιστα ήδη ο νέος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε για την προμήθεια της δραστικής ουσίας ομεπραζόλη στο ΕΣΥ θα υλοποιηθεί με βάση το νέο μοντέλο.
Τι προβλέπεται πλέον; Το νέο μοντέλο θα αναδεικνύει ως νικητές τους τρεις πιο οικονομικούς προμηθευτές που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό βάσει του συστήματος «50-30-20», έτσι ώστε ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού θα παρέχει το 50% της ζητούμενης ποσότητας φαρμάκου, ο δεύτερος το 30% και ο τρίτος το 20%. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) η ύπαρξη τριών ενεργών προμηθευτών ανά δραστική ουσία που προβλέπει το νέο πλαίσιο, εγγυάται την ομαλή διάθεση φαρμάκων στα νοσοκομεία και εξαλείφει τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών συνθηκών.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτριος Δέμος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το νέο μοντέλο διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων του ΕΣΥ διορθώνει τις στρεβλώσεις του προηγούμενου πλαισίου, διασφαλίζοντας καταρχήν τη δημόσια υγεία, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου. Το νέο μοντέλο τριών προμηθευτών ανά δραστική ουσία εγγυάται την απρόσκοπτη προμήθεια των νοσοκομείων της χώρας με τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται οι σοβαρές συνέπειες που θα είχε η δημιουργία μονοπωλίου ανά δραστική ουσία για την εγχώρια φαρμακευτική παραγωγή.»