Iatropedia

Τέλος τα ζελεδάκια κάνναβης από το εμπόριο – Υπεγράφη η ΚΥΑ

Pile of colorful gummy fruit candy’s made with cannabis extract and marijuana leaf. These medical marijuana edibles contain CBD and THC

Η ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) και τα παράγωγά της υπάγονται πλέον στο νόμο για τα ναρκωτικά.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, η ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) και τα παράγωγά της υπάγονται πλέον στο νόμο για τα ναρκωτικά. Αυτό σημαίνει ότι τα «ζελεδάκια» κάνναβης απαγορεύονται από την πώληση σε περίπτερα και καταστήματα λιανικής.

Η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ σήμερα, 18 Ιανουαρίου. Με την απόφαση αυτή, η δραστική ουσία εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) και τα παράγωγά της «μπαίνουν» στον πίνακα Β΄ των ναρκωτικών, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Η κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο.

Χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία είναι μερικές από τις οποίες έχουν πράξει αναλόγως, καθώς μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ουσία αυτή έχει επικινδυνότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπογραμμίζεται ότι τα περιστατικά δηλητηριάσεων, λιποθυμιών και ζάλης νέων και ανηλίκων, που σημειώθηκαν, συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης αυτής.

Ως εκ τούτου η απόφαση αυτή συνεπάγεται:

Τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.