ΤΕΠ: Σε ποια νοσοκομεία οι πολίτες θα ταλαιπωρηθούν στα Επείγοντα, λόγω έργων ανακαίνισης
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το μεσημέρι της Δευτέρας (13.01.2025), τους 7 άξονες των μεταρρυθμίσεων στα Επείγοντα των Νοσοκομείων, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2025 και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: οι οργανωτικές αλλαγές στο σύστημα εφημεριών, η ενίσχυση με προσωπικό στα ΤΕΠ Αττικής, η ενίσχυση τους με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η ψηφιακή αναβάθμιση με βραχιολάκι και QR code στη διαλογή των περιστατικών, αλλά κυρίως οι κτιριακές ανακαινίσεις των Επειγόντων.
Ειδικότερα, η κτιριακή αναβάθμιση των ΤΕΠ -δράση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- περιλαμβάνει έργα εκσυγχρονισμού στα ΤΕΠ 60 νοσοκομείων. Για την ανακατασκευή τους θα τηρηθεί το “πρότυπο ΤΕΠ”, το οποίο προβλέπει πλήθος σύγχρονων και καινοτόμων παρεμβάσεων.
Μεταξύ αυτών, προβλέπεται η κτιριακή διευθέτηση και ειδική διαρρύθμιση των χώρων ανάλογα με τις ανάγκες. Για παράδειγμα, θα κατασκευαστούν -μεταξύ άλλων- διαφορετικές είσοδοι για τους περιπατητικούς ασθενείς, διαφορετικές για τους ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο με τα ασθενοφόρα, ενώ προβλέπεται ειδική κεντρική θέση για τη νοσηλευτική υπηρεσία.
Επίσης, ειδικές αίθουσες αναζωογόνησης, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές.
Η ανακαίνιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, ωστόσο, όσο κι αν αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία των νοσοκομείων, δεν θα γίνει «αναίμακτα».
Όπως προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, αναμένεται να προκαλέσει αυξημένη αναστάτωση στις εφημερίες, με τους πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι -πολλές φορές μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο- με αρκετές καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.
“Μεσα στο 2025 θα γίνει η ανακαίνιση όλων των ΤΕΠ των νοσοκομείων, άρα τα περισσότερα νοσοκομεία φέτος θα έχουν τις περισσότερες εργολαβίες μέσα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Άρα αυτό από μόνο του θα μειώσει τον χώρο και θα αυξήσει την αναστάτωση στα Νοσοκομεία. Όμως, παρ’ όλο που το 2025 θα είναι κακή χρονιά για τις εφημερίες γιατί έχουν την αναστάτωση των έργων, η αναστάτωση θα είναι για λίγο καιρό, τα έργα θα είναι για πάντα. Όμως, αναλαμβάνω το στοίχημα και λέω, ότι από το Πάσχα και μετά θα αρχίσετε να βλέπετε μεγάλη αλλαγή στις εφημερίες”, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (13.01.2025) στο Action 24.
Ποια μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής θα επηρεαστούν
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υγείας, τα έργα ανακαίνισης στα ΤΕΠ θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2026.
Πιο συγκεκριμένα:
- Έως 31/03/2025: ΚΑΤ, Αττικόν, Θριάσιο.
- Έως 30/06/2025: Νίκαια, Ιπποκράτειο, Αγλαΐα Κυριακού, Ερυθρός Σταυρός, Αγία Σοφία, Μεταξά, Τζάνειο.
- Έως 31/12/2025: Λαϊκό.
- Έως 30/06/2026: Κωνσταντοπούλειο, Παμμακάριστος, Σωτηρία, Ευαγγελισμός.
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αναμένεται σε νοσοκομεία όπως το ΚΑΤ, το Αττικόν και το Θριάσιο, καθώς οι εργασίες τους που ξεκινούν πρώτες, συμπίπτουν με τις αλλαγές στις εφημερίες που θα ξεκινήσουν επίσης άμεσα.
Το παράδειγμα του ΤΕΠ στο Νοσοκομείο “Αττικόν”
Το νοσοκομείο «Αττικόν» είναι ένα από πρώτα -από τα συνολικά 60- νοσοκομεία που βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης ή ανακατασκευής νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), στο νέο πρότυπο Κέντρο Διαχείρισης Τραύματος που θα λειτουργήσει εντός του ΤΕΠ.
Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιείται μια πολυδιάστατη αναβάθμιση του ΤΕΠ, που περιλαμβάνει, εκτός από τον οικοδομικό και ηλεκτρομηχανολογικό εκσυγχρονισμό, την πλήρη ανακατασκευή και αναδιάρθρωση όλων των αιθουσών, καθώς και την επέκταση του ΤΕΠ κατά περίπου 465 τμ.
Στόχος είναι η αναβάθμιση του ΤΕΠ σε Κέντρο Τραύματος επιπέδου 4, ικανό να διαχειρίζεται ακόμα και τα πιο σοβαρά περιστατικά.
Αναλυτικότερα, ο χώρος του ΤΕΠ αυξάνεται από 1.800 σε 2.300 τετραγωνικά μέτρα, ενώ τα εξεταστήρια πολλαπλασιάζονται από 12 σε 36. Με αυτές τις αλλαγές, επιτυγχάνεται ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και εξειδικευμένη φροντίδα τραυματιών.
Ανάλογες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, υπό την εποπτεία της γενικής γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη.
Ως προς τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των ΤΕΠ με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την ανανέωση των μηχανημάτων, υπάρχει η παρακάτω πρόβλεψη:
Ένταξη Κέντρων Υγείας στις Εφημερίες
Ωστόσο, σημαντική ανακούφιση στα Επείγοντα των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής αναμένεται να φέρει η ένταξη των Κέντρων Υγείας, στις Εφημερίες των Νοσοκομείων της Αττικής. Πρόκειται για μεγάλα Κέντρα Υγείας με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας και κάλυψη σε πολλές ιατρικές ειδικότητες.
Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι τα εξής: Αλεξάνδρας (τελεί σε 24ωρη εφημερία), Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Ραφήνας (σε 24ωρη βάση) Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνας (σε 24ωρη εφημερία), Κερατσινίου (7 το πρωί, με 9 το βράδυ)
Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων που δέχονται αυξημένο όγκο επειγόντων περιστατικών.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση, θα αναλαμβάνουν περιστατικά πρώτης γραμμής, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών και τη μείωση της αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
“Παίρνουμε τα μεγάλα και καλά οργανωμένα Κέντρα Υγείας, αυτά που έχουν 24ωρη λειτουργία αυτά που λέμε “αστικού τύπου” π.χ. της Ραφήνας, του Κερατσινίου, του Ζωγράφου και τα βάζουμε στις εφημερίες. Επιλέξαμε αυτά που έχουν επαρκές προσωπικό και γι’ αυτό δεν τα βάζουμε όλα”, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Στα Κέντρα Υγείας, θα εξυπηρετούνται περιστατικά που δεν απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Θα τους παρέχονται βασικές υπηρεσίες υγείας και τα πιο σοβαρά περιστατικά από αυτά, θα κατευθύνονται στα κατάλληλα νοσοκομεία.
“Και σ’ αυτό το σημείο λέμε, μην πηγαίνετε όλοι στα νοσοκομεία γιατί έχει αποδειχθεί ότι ο 1 στους 2 περιπατητικούς ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του σε ένα καλό Κέντρο Υγείας. Αυτό θα αποσυμφορήσει πάρα πολύ τα νοσοκομεία, ώστε όσοι πάνε στα νοσοκομεία να μην περιμένουν πολύ ώρα”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος τόνισε τέλος, ότι το σχέδιο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε ορισμένα Κέντρα Υγείας της Αττικής και, ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.