Τεράστιο σκάνδαλο στην Τουρκία: Γιατροί και νοσηλευτές κατηγορούνται για τον θάνατο τουλάχιστον 10 νεογνών

  • Iatropedia newsroom
ποδαράκια βρέφους
«Λουκέτο» σε εννέα ιδιωτικά νοσοκομεία, 19 ιδρύματα στο στόχαστρο των Αρχών

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες σε 47 άτομα, μεταξύ των οποίων γιατροί και νοσηλευτές, για ακατάλληλη μεταχείριση βρεφών με σκοπό το κέρδος, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 10 νεογνών σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα υγείας που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Το Υπουργείο Υγείας έβαλε, ως αποτέλεσμα της έρευνας, «λουκέτο» σε εννέα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ θεωρείται ότι φέρουν ευθύνη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνολικά 19 ιδρύματα υγείας.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα για να στέλνουν νεογέννητα σε ιδιωτικά νοσοκομεία και να λαμβάνουν πληρωμές από τον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης της χώρας για ακατάλληλες και ενίοτε ψεύτικες θεραπείες, αναφέρει το κατηγορητήριο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Το έργο της αναζήτησης νεογνών που θα μπορούσαν να σταλούν στα εν λόγω νοσοκομεία για εντατική θεραπεία είχαν αναλάβει δύο άτομα, που εργάζονταν σε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των 1.399 σελίδων, που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι τα νεογέννητα έπεφταν στη συνέχεια θύματα κακής πρακτικής ή ανεπαρκούς ιατρικής φροντίδας, με φάρμακα που προορίζονταν γι’ αυτά να πωλούνται σε άλλους και κάποια να πεθαίνουν λόγω λοιμώξεων από τις οποίες προσβάλλονταν στις μονάδες.

Στόχος της εγκληματικής συμμορίας ήταν «η αποκόμιση οικονομικού κέρδους και όχι η βελτίωση της υγείας των ασθενών», προστίθεται.

Οι ύποπτοι, μεταξύ των οποίων είναι δύο γιατροί και 11 νοσηλευτές, αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν είχαν στείλει σκόπιμα τα νεογνά σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και ότι τα βρέφη είχαν λάβει την απαραίτητη θεραπεία, ανέφερε το κατηγορητήριο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ύποπτοι περιλαμβάνουν σύσταση εγκληματικής ομάδας, απάτη, πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων και φόνο από αμέλεια. Ορισμένοι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε 589 χρόνια φυλάκισης εάν κριθούν ένοχοι.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάρμακο για τον διαβήτη μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 14% σε μελέτη

Νευρική ανορεξία: Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι τα κύρια συμπτώματα

«Κλινικά νεκρός» άνδρας ξύπνησε λίγο πριν αρχίσει η αφαίρεση των οργάνων του