Μπορεί ο κορονοϊός και η Covid-19 να έχουν γίνει πλέον κομμάτι της ζωής μας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν απορίες σχετικά με το πώς «δουλεύουν» τα self και τα rapid test.
Τα self test εξακολουθούν να λειτουργούν με τη νέα παραλλαγή;
Ναι. Ακόμη και με τη νέα παραλλαγή, την JN.1, τα rapid test μπορούν, λογικά, να δείχνουν με ακρίβεια εάν είστε μεταδοτικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα self test ανιχνεύουν μια πρωτεΐνη στο εσωτερικό του ιού, αντί της πρωτεΐνης ακίδας στην επιφάνεια του ιού που έχει αλλάξει στις διάφορες παραλλαγές του ιού, λέει η Aubree Gordon, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ωστόσο, πρέπει να κάνετε το τεστ την κατάλληλη στιγμή.
Πότε πρέπει, λοιπόν, να κάνω τεστ;
Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε τεστ μόλις εμφανίσετε συμπτώματα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειάς σας, αν είναι δυνατόν.
Αν, όμως, δεν έχετε τεστ, μπορεί να θέλετε να περιμένετε περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες αφού εμφανίσετε συμπτώματα.
«Αν ήμουν εγώ και ήξερα ότι είχα μόνο ένα τεστ και είχα συμπτώματα σήμερα το πρωί, δεν θα χρησιμοποιούσα αυτό το τεστ σήμερα», σημειώνει ο Δρ Michael Mina, πρώην επιδημιολόγος του Χάρβαρντ που είναι τώρα ο επικεφαλής επιστήμονας για την εταιρεία τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης eMed. «Θα το χρησιμοποιούσα μεθαύριο», λέει.
Εάν είστε αρνητικοί, δοκιμάστε ξανά μετά από 48 ώρες για να αποκλείσετε ένα ψευδώς αρνητικό. Εάν εκτεθήκατε σε κρούσμα και δεν εμφανίσετε συμπτώματα, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά να περιμένετε πέντε ολόκληρες ημέρες για να κάνετε το τεστ.
Εάν πρόκειται να περάσετε χρόνο με άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή Covid, όπως κάποιος που βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας, θα πρέπει να ελεγχθείτε αμέσως πριν από την επίσκεψη, είτε έχετε εκτεθεί σε πιθανό κρούσμα είτε όχι. Εάν πάλι έχετε συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο ή ρίγη, είναι καλύτερο να μείνετε, ανεξάρτητα από το τι λέει το τεστ.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω τεστ που έχει λήξει;
Μάλλον όχι, γιατί δεν θα είναι τόσο ακριβές. Αλλά βεβαιωθείτε ότι το τεστ έχει όντως λήξει.
Όμως, εάν χρησιμοποιήσετε τεστ που έχει λήξει και «είναι θετικό, πιστέψτε το», λέει ο Δρ Mina. Όμως, εάν το ληγμένο τεστ βγει αρνητικό, δεν πρέπει να αποκλείετε τη μόλυνση.
Μπορεί το θετικό μου αποτέλεσμα να είναι λάθος;
Τα ψευδώς θετικά είναι «αρκετά σπάνια», λέει η Δρ Gordon. Αλλά αν θέλετε να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας, προσθέτει, μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε με ένα διαφορετικό κιτ ή να ζητήσετε να κάνετε PCR, το οποίο μπορεί να εντοπίσει μικρότερες ποσότητες ιού από ένα self test.
Το πόσο έντονη είναι η γραμμή στο τεστ δείχνει και πόσο άρρωστος είμαι;
Εάν κάνετε τεστ κάθε μέρα όσο είστε θετικοί, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η ροζ γραμμή γίνεται από αχνή έντονη πριν ξαναγίνει αχνή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εμφάνιση της γραμμής τείνει να δείχνει πόση πρωτεΐνη του ιού υπάρχει. Και αν έχετε μεγάλο ιικό φορτίο, μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον μεταδώσετε σε άλλους.
Αλλά το πόσο έντονη είναι η γραμμή μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με το πώς χρησιμοποιείτε το στυλεό, το πόσο παλιό είναι το τεστ, εάν έχετε εμβολιαστεί ή εάν έχετε μολυνθεί στο παρελθόν ή ακόμα και το ποια ώρα της ημέρας κάνετε το τεστ.
Πόσο καιρό είστε μεταδοτικοί αφού βγει θετικό το τεστ;
Μπορεί να μεταδίδετε σωματίδια ιού μία ή δύο ημέρες πριν βγει θετικό το τεστ. Η μεταδοτικότητά σας μπορεί να κορυφωθεί δύο ή τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Μετά από αυτό μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης.
Αν και ορισμένοι άνθρωποι είναι θετικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι θα βγουν αρνητικοί μέχρι τη δέκατη ημέρα από το τεστ.
Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε τεστ καθ’ όλη τη διάρκεια της λοίμωξής σας μέχρι να βγείτε αρνητικοί. Έτσι θα ξέρετε πότε είναι ασφαλές να δείτε ξανά άλλους ανθρώπους.
Είχα όλα τα κλασικά συμπτώματα της Covid, αλλά ποτέ δεν βγήκα θετικός. Μήπως το έκανα λάθος;
Είναι πιθανό να μην χρησιμοποιήσατε σωστά τον στυλεό ή να είχατε άλλη λοίμωξη. Άλλωστε κυκλοφορούν κι άλλοι ιοί, όπως ο RSV και η γρίπη.
Αλλά η τελευταία παραλλαγή είναι τόσο μεταδοτική που, αν κάποιος με τον οποίο ζείτε έχει Covid, είναι πολύ πιθανό να μολυνθείτε, λένε οι ειδικοί.
Εάν έχετε εμβολιαστεί ή μολυνθεί στο παρελθόν, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα αναγνωρίσει το παθογόνο και θα ξεκινήσει να το καταπολεμήσει, δίνοντάς σας συμπτώματα. Αλλά ο ιός μπορεί να μην συσσωρευτεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα στη μύτη σας για να βγει θετικό το τεστ στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν αισθάνεστε άρρωστος, το τεστ σας θα μπορούσε να παραμείνει αρνητικό και πιθανότατα να είστε λιγότερο ή και καθόλου μεταδοτικοί.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κορονοϊός JN.1: Πότε είναι κανείς μεταδοτικός, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μετάδοσης
Έρχεται εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στα φαρμακεία – Τι ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη
ΠΟΥ: «Απίστευτα χαμηλά» τα ποσοστά εμβολιασμού για γρίπη, COVID – Σοβαρές οι συνέπειες