Τετράχρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μία μάζα στην κοιλιά – Τι ανακάλυψαν οι γιατροί
Μπροστά σε ένα απρόσμενο εύρημα βρέθηκαν οι γιατροί που κλήθηκαν να εξετάσουν ένα 4χρονο κοριτσάκι, το οποίο επί μία εβδομάδα πονούσε και είχε μία εμφανή μάζα στην κοιλιά του.
Όπως διαπίστωσαν, η μάζα ήταν μία μεγάλη μπάλα από τρίχες, που είχε φτάσει σε διαστάσεις τα 4Χ4 εκατοστά. Η συνέπεια ήταν να έχει το κοριτσάκι εμέτους και να μην μπορεί να φάει περισσότερες από λίγες μπουκιές φαγητό κάθε φορά.
Οι γονείς της μικρής είπαν στους γιατρούς ότι είχε αρχίσει να τρώει τα μαλλιά της δύο εβδομάδες πριν την μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Είπαν επίσης ότι τα μαλλιά της είχαν εμφανή αραίωση.
Το κοριτσάκι πάσχει από σύνδρομο Ραπουνζέλ, μία ασυνήθιστη διαταραχή κατά την οποία άπεπτες τρίχες δημιουργούν μια μάζα εντός της πεπτικής οδού. Η διαταραχή αυτή παρατηρείται σε ασθενείς με ιστορικό τριχοτιλλομανίας και τριχοφαγίας (τραβάνε και τρώνε τα μαλλιά τους).
Η ονομασία του συνδρόμου προέρχεται από το ομώνυμο γερμανικό παραμύθι που έγραψαν οι αδελφοί Γκριμ το 1812. Το παραμύθι πραγματεύεται την ιστορία ενός κοριτσιού με μακριά, χρυσαφένια μαλλιά.
Η τριχοτιλλομανία είναι η ψυχαναγκαστική έλξη των τριχών από το σώμα. Οι πάσχοντες συνήθως τραβούν τα μαλλιά τους ή τις τρίχες από άλλα σημεία του σώματος (π.χ. τα φρύδια). Η διαταραχή συνήθως αρχίζει σε ηλικία 10-13 ετών. Οι πάσχοντες συχνά ξεριζώνουν τα μαλλιά τους ως αντίδραση σε κάποιο στρεσογόνο γεγονός ή ακούσια. Η ακριβής αιτία του φαινομένου δεν είναι γνωστή.
Η τριχοφαγία είναι η επαναλαμβανόμενη κατάποση των τριχών. Υπολογίζεται ότι εκδηλώνεται συστηματικά ή διακοπτόμενα στο 30% των πασχόντων από τριχοτιλλομανία. Παρατηρείται συχνότερα σε παιδιά και εφήβους. Η αιτία της πιστεύεται ότι είναι συνδυασμός γενετικών, κοινωνικών και νευροβιολογικών παραγόντων.
Χειρουργική επέμβαση
Το περιστατικό με το 4χρονο κοριτσάκι δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Surgery Case Reports. Όπως γράφουν οι γιατροί του από το Ινστιτούτο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tribhuvan, στο Κατμαντού του Νεπάλ, εξέτασαν το παιδί και του έκαναν αξονική τομογραφία, η οποία έδειξε ότι είχε μέτρια διάταση στο στομάχι της.
Εκεί βρισκόταν και η μεγάλη τριχομπάλα (bezoar), η οποία είχε δημιουργήσει «ουρά» που έφτανε έως το δωδεκαδάκτυλό της. Το δωδεκαδάκτυλο είναι το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου.
Οι γονείς του παιδιού είπαν στους γιατρούς ότι δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό διαταραχών πρόσληψης τροφής. Ήταν επίσης φυσιολογικές οι διατροφικές συνήθειές της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι γιατροί αναγκάστηκαν να κάνουν λαπαροσκοπική γαστροτομή στο παιδί, για να αφαιρέσουν την τριχομπάλα. Στη συνέχεια παρέπεμψαν το κοριτσάκι στο ψυχιατρικό τμήμα, για να αξιολογηθεί για τριχοτιλλομανία και τριχοφαγία.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Όπως σημειώνουν οι γιατροί στο άρθρο τους, στο 90% των περιπτώσεων το σύνδρομο Ραπουνζέλ παρατηρείται σε κορίτσια. Η μέγιστη συχνότητά του παρατηρείται στις ηλικίες 10-19 ετών. Είναι εξαιρετικά σπάνιο στις μικρότερες ηλικίες. Μόλις πέντε περιστατικά έχουν αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία σε παιδιά ηλικίας 4 ετών ή μικρότερα.
Οι γιατροί τονίζουν ακόμα ότι το σύνδρομο προκαλεί μη-ειδικά συμπτώματα (δηλαδή μπορεί να έχουν πολλές αιτίες) όπως:
- Πόνο στην κοιλιά (επιγαστρικό πόνο)
- Μάζα στην κοιλιά
- Ναυτία και έμετο
- Πρόωρο κορεσμό της πείνας
- Ανορεξία
- Κακοσμία του στόματος
- Απώλεια βάρους
- Δυσκοιλιότητα
Πριν από λίγα χρόνια, το σύνδρομο κόστισε τη ζωή 16χρονης στην Αγγλία, καθώς της προκάλεσε περιτονίτιδα.
Φωτογραφία: iStock