Τετραήμερη εργασία: Τα οφέλη για την υγεία που γίνονται πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις

  • Iatropedia newsroom
εργασία, γραφείο, εργαζόμενοι
Εργοδότες και εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο διαπιστώνουν ότι τα οφέλη της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας δεν περιορίζονται στην αντιμετώπιση του «burnout», αλλά επεκτείνονται στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση του ηθικού και του ομαδικού πνεύματος, ενώ οι εργαζόμενοι αποκομίζουν οφέλη για την υγεία τους, τα οικονομικά τους και τις σχέσεις τους.

Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, η τετραήμερη εργασία είναι ακόμη ένα πείραμα εν εξελίξει. Ένα πείραμα, όμως, που φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για την υγεία των εργαζομένων όσο και για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων που την επιλέγουν. Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν μέχρι στιγμής ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την εργασιακή εξουθένωση, αυτό που ονομάζουμε «burnout», φέρνει ορατές βελτιώσεις σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας, ενώ έχει ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη που, με τη σειρά τους, επηρεάζουν και αυτά θετικά την υγεία και πέραν του ίδιου του εργαζομένου.

Την ίδια ώρα, η τετραήμερη εργασία αυξάνει την παραγωγικότητα και βοηθά τις επιχειρήσεις να κρατήσουν στο δυναμικό τους ταλέντα που αναζητούν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η τάση κερδίζει έδαφος στην Αυστραλία και την Ευρώπη, λέει ο Dale Whelehan, διευθύνων σύμβουλος της 4 Day Week Global, η οποία καθοδηγεί τις εταιρείες κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας μείωσης του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων τους. Και η Ιαπωνία ξεκίνησε τον Αύγουστο καμπάνια για να ενθαρρύνει τους εργοδότες να μειώσουν τα ωράρια εργασίας στις τέσσερις ημέρες.

Γιατί τετραήμερη εργασία

Το να δίνεται στους εργαζομένους μία επιπλέον ημέρα ρεπό την εβδομάδα αυξάνει την παραγωγικότητα, ενισχύει τη σωματική και ψυχική υγεία και μειώνει τις εκπομπές CO2.

Σύμφωνα με τις έρευνες, αυτά είναι μερικά από τα εντυπωσιακά οφέλη της εργάσιμης εβδομάδας των 4 ημερών.

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2023, ο Sander van ‘t Noordende, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού Randstad, ανέφερε ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας αποτελεί αυτήν τη στιγμή «επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις».

Η έκθεση ορόσημο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «Το μέλλον της εργασίας» για το 2020 προέβλεψε ότι η ταχεία ψηφιοποίηση του κόσμου της εργασίας θα οδηγήσει το 20% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στην εξ αποστάσεως εργασία. Πολλοί οργανισμοί θα αγκαλιάσουν πλήρως την ευέλικτη εργασία, πρόσθετε.

Σύμφωνα με τον Dale Whelehan, διευθύνοντα σύμβουλο της 4 Day Week Global, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι πρέπει να κάνουμε ριζικές αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε. Έχουμε προβλήματα επαγγελματικής εξουθένωσης. Σε πολλούς κλάδους, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν και να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό που χρειάζονται. Υπάρχει αυξημένο άγχος, που οδηγεί σε προβλήματα υγείας, σε προβλήματα ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σε συγκρούσεις μεταξύ εργασίας και οικογένειας. Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους μέσα στο αυτοκίνητο, συμβάλλοντας στην κλιματική κρίση. Υπάρχουν επίσης κάποιες πληθυσμιακές ομάδες που είναι σε θέση να εργάζονται περισσότερες ώρες και, ως εκ τούτου, να ανταμείβονται γι’ αυτό, επιτείνοντας τις ανισότητες στην κοινωνία. Τέλος, υπάρχουν οι επιπτώσεις που έχει το άγχος στη μακροπρόθεσμη υγεία. Το άγχος συνδέεται με θέματα όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Επομένως, το άγχος είναι κάτι που δεν πρέπει να παίρνουμε ελαφρά την καρδία και αυξάνεται μόνο στον κόσμο της εργασίας.

Σε σχέση με το παρελθόν και τις αγροτικές κοινωνίες, όπου οι άνθρωποι δούλευαν επτά ημέρες την εβδομάδα και ήταν υποχρεωμένοι να ασχολούνται με τη δουλειά τους όλη την ώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Μία σημαντική διαφορά είναι, λέει ο Whelehan, ότι τότε συνέβαινε μεν αυτό, αλλά οι άνθρωποι είχαν επίσης μεγάλη αυτονομία.

Όταν, με τη στροφή του κόσμου στην πιο μαζική παραγωγή, η φύση της εργασίας άλλαξε, ο κόσμος άρχισε να εξετάζει τη σχέση μεταξύ κόπωσης και απόδοσης. Έγιναν πολλές επιστημονικές μελέτες για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν αυτή τη σχέση, οδηγώντας στην ανάγκη για πενθήμερη εβδομάδα σε αντίθεση με την εξαήμερη εβδομάδα. Η θεμελιώδης φυσιολογική διαφορά, επισημαίνει ο Whelehan είναι ότι ο εγκέφαλός μας ως μυς δεν μπορεί να αντέξει το ίδιο επίπεδο ωριαίας εργασίας που μπορούν να αντέξουν οι μύες του σώματός μας. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουλεύουν με το μυαλό 40 ώρες την εβδομάδα, ένα πρότυπο εργασίας που έχει τις ρίζες του στη σωματική, κυρίως, εργασία.

Τα οφέλη για την υγεία από την τετραήμερη εργασία

Η μείωση του χρόνου εργασίας φέρνει αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς οι άνθρωποι έχουν περισσότερο χρόνο για να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στη δουλειά με μεγαλύτερη αφοσίωση και πιο ξεκούραστοι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απόδοση και, άρα, η παραγωγικότητα.

Όπως επισημάνθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2023, είναι ενδεικτικό ότι, το 2019, η Microsoft Ιαπωνίας εισήγαγε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και ανέφερε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40%.

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα από τις παγκόσμιες δοκιμές του 2022, με τους εργαζόμενους να δεσμεύονται να καλύπτουν το 100% της κανονικής τους εργασίας στο 80% του χρόνου. Όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη βελτιωμένη παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της δοκιμής σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, οι εργοδότες έδωσαν 7,7.

Ευτυχέστεροι εργαζόμενοι

Περισσότεροι από 9 στους 10 εργαζόμενους που έλαβαν μέρος στις παγκόσμιες δοκιμές δήλωσαν ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν με την τετραήμερη εβδομάδα, βαθμολογώντας την εμπειρία τους με 9,1 στα 10. Οι μετρήσεις του άγχους των εργαζομένων, της επαγγελματικής εξουθένωσης, της κόπωσης και της σύγκρουσης εργασίας/οικογένειας μειώθηκαν.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι ανέφεραν βελτιωμένη σωματική και ψυχική υγεία, καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αυξημένη γενικότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Παρόλο που ορισμένοι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να κάνουν κάποια εργασία στο ρεπό τους, οι περισσότεροι αισθάνονταν ότι ήταν πιο παραγωγικοί και ότι έκαναν καλύτερη δουλειά.

Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι, με την τετραήμερη εργασία, μπορούσαν να γυμνάζονται και να κοιμούνται περισσότερο, αλλά και να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Και για τις οικογένειες, τα αποτελέσματα της βρετανικής μελέτης ήταν πολύ θετικά, καθώς ο χρόνος που αφιέρωναν οι άνδρες εργαζόμενοι στην φροντίδα των παιδιών τους αυξήθηκε κατά 27%, μειώνοντας τον φόρτο για τις γυναίκες και μετριάζοντας τις ανισότητες.

Με λίγα λόγια, τα οφέλη μιας μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας χωρίς μείωση του μισθού είναι αποδεδειγμένα: οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς και οι οργανισμοί για τους οποίους εργάζονται είναι συχνά πιο παραγωγικοί, πιο αποτελεσματικοί και με πιο σταθερό εργατικό δυναμικό, που σημαίνει λιγότερες αποχωρήσεις, λιγότερος χρόνος που χάνεται για την εκπαίδευση νέων εργαζομένων, διατήρηση ταλέντων, αλλά και λιγότερες άδειες ασθενείας ή απουσίες χωρίς λόγο από τη δουλειά.

Πριν από 100 χρόνια, ο Henry Ford καθιέρωσε την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας των 40 ωρών. Η πανδημία της Covid-19 καθιέρωσε αναγκαστικά, σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι στο παρελθόν, την εξ αποστάσεως εργασία, καθώς και υβριδικά μοντέλα απασχόλησης. Και όλα δείχνουν πως μπορεί να έχει έρθει η ώρα για ευρύτερη εφαρμογή του μοντέλου της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σελήνιο: Το απαραίτητο στοιχείο για καλή υγεία και μακροζωία – Πόσο χρειαζόμαστε

Ζυμαρικά από όσπρια: Πόσο ωφέλιμα είναι, ποια είναι η παγίδα

Φρούτα, λαχανικά: Πώς να τα διατηρήσετε για περισσότερο καιρό