«Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία έχει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης με επενδύσεις σε νέες φαρμακοτεχνικές μορφές, σε διαφορετικούς τρόπους χορήγησης φαρμάκων, στην ανάπτυξη οριακών καινοτομιών και υβριδικών προϊόντων και στην αξιοποίηση της μοναδικής ελληνικής χλωρίδας. Κι αυτός είναι ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξή του κλάδου μας σε ισχυρό παράγοντα στη διεθνή αγορά».
Ο κ. Τρύφων τόνισε επίσης την ανάγκη ανάληψης οριζόντιων μέτρων που θα συγκρατήσουν τη φυγή των επιχειρήσεων προς το εξωτερικό και θα συνοδευτούν από την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών με εστίαση σε τομείς που εμφανίζουν πλεονεκτήματα για τη χώρα, ενώ προσέθεσε ότι «σε μια τέτοια προσπάθεια, η συνέχεια της δημόσιας διοίκησης αναδεικνύεται σε βασική προϋπόθεση».
Αναγνωρίζοντας την ποιότητα, την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές, καταξιωμένες θεραπείες και την εγχώρια προστιθέμενη αξία ως το αναγκαίο τρίπτυχο της φαρμακευτικής πολιτικής, ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε την ανάγκη να μπει επιτέλους ένα τέρμα στις στρεβλώσεις που επικρατούν μέχρι σήμερα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά.
«Σήμερα, τα φάρμακα των 10 ευρώ απειλούνται με μειώσεις 60%, ενώ φάρμακα πολύ ακριβότερα μειώνονται κατά 2-3%. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρα ένα οικονομικό παράδοξο, το οποίο παρατηρείται, γιατί δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη ότι ο έλεγχος της δαπάνης είναι περισσότερο θέμα συνταγογράφησης, παρά τιμών».
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε πως, μετά από 8 χρόνια ύφεσης και 5 χρόνια μνημονιακών προσαρμογών, πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε στοχευμένοι σε αυτά που μας αναλογούν απέναντι στους δανειστές, ενώ κλείνοντας τη δημόσια τοποθέτησή του σημείωσε ότι «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εδώ και είναι δυνατή. Το ελάχιστο που ζητάμε είναι μία συγκεκριμένη συμφωνία με ορίζοντα τριών ετών με τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αν αυτό γίνει, είναι βέβαιο, ότι και οι θέσεις εργασίας θα κρατηθούν, και επενδύσεις θα έρθουν και η Ελλάδα θα είναι περήφανη για τον κλάδο του φαρμάκου».