Θαλάσσια ανεμώνη: Γιατί πρέπει να προσέχουμε να μην την αγγίξουμε

  • Iatropedia newsroom
θαλάσσια ανεμώνη, τροπικό είδος
Οι ανεμώνες προσκολλώνται πάνω σε πέτρες. Τις συναντά κανείς όταν πάει να μπει στη θάλασσα και μπορεί να πατήσεις κάποια κατά λάθος. Δεν κολυμπούν στο νερό, όπως οι τσούχτρες. Είναι προσκολλημένες συνήθως σε πέτρες και βράχια

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την επαφή με τη θαλάσσια ανεμώνη η Εμμανουέλα Βουτσινά, θαλάσσια βιολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews, η κ. Βουτσινά εξήγησε ότι οι θαλάσσιες ανεμώνες εκκρίνουν οξύ που μπορεί να επιφέρει εγκαύματα.

Επίσης, η κ. Βουτσινά είπε πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και η περίπτωση αλλεργικού σοκ, οπότε πρέπει να απευθυνθούμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

«Στις δικές μας θάλασσες μπορούμε να τις συναντήσουμε πιο συχνά και στα ρηχά νερά. Στα βραχάκια μπορούμε να συναντήσουμε εκείνη που λέμε την ντομάτα της θάλασσας που είναι ξεκάθαρα κόκκινη και την βλέπουμε στα βραχάκια, η οποία δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο και η πιο κοινή και που βρίσκουμε ρηχά είναι εκείνη που λέμε ανεμώνη που έχει πάρα πολλά κίτρινα κίτρινα πλοκάμια με άκρες που είναι μοβ» υπογράμμισε η κ, Βουτσινά.

Τέλος σημείωσε ότι το κάθε είδος παράγει όχι ένα οξύ, αλλά μια τοξίνη και για να το «εξουδετερώσουμε χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Ένα πρόσφατο πρωτόκολλο πρώτων βοηθειών προβλέπει να απομακρύνουμε με μια κάρτα, με κάτι, χωρίς να αγγίξουμε και χωρίς να ξύσουμε την περιοχή, τα απομεινάρια από τα πλοκάμια, να ξεπλύνουμε με θαλασσινό νερό και προβλέπεται πάγος».

Όπως είχε αναφέρει στο iatropedia.gr, με αφορμή το περιστατικό με ένα 9χρονο αγόρι που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου με αφόρητους πόνους μετά από τσίμπημα θαλάσσιας ανεμώνης πέρυσι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, εάν ένα παιδί πάσχει από αλλεργία μπορεί η ζωή του να μπει σε σοβαρό κίνδυνο.

«Είναι εξατομικευμένα τα περιστατικά. Αν ένα παιδί πάσχει από αλλεργίες θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή. Αν είναι στο πρόσωπο, αν είναι εκτεταμένη η βλάβη μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Και, κυρίως, αν έχει παρουσιάσει κάποια συμπτώματα αλλεργικού τύπου», είχε επισημάνει.

Οι ανεμώνες προσκολλώνται πάνω σε πέτρες. Τις συναντά κανείς όταν πάει να μπει στη θάλασσα και μπορεί να πατήσεις κάποια κατά λάθος. Δεν κολυμπούν στο νερό, όπως οι τσούχτρες. Είναι προσκολλημένες συνήθως σε πέτρες και βράχια και το πιο πιθανό είναι να την ακουμπήσει κανείς κατά λάθος. Γι’ αυτό καλύτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν ανεμώνες να μπαίνει κανείς με παπουτσάκια, είχε αναφέρει τότε ο παιδίατρος.

Ο πόνος είναι πάρα πολύ έντονος. Η θαλάσσια ανεμώνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των καλοκαιρινών σας διακοπών, λένε οι γιατροί.

«Αν την ακουμπήσει κανείς, ο πόνος είναι πάρα πολύ έντονος. Έχουν καυστικό υγρό. Και ανάλογα με το πόσο μεγάλη θα είναι η επαφή, θα είναι και η βλάβη αντίστοιχη. Αφήνει αποτυπώματα των πλοκαμιών πάνω. Κατά διαστήματα έχουμε δει από πολύ ελαφριά έως πολύ σοβαρά περιστατικά», ανέφερε επίσης ο κ. Νταλούκας.

Κυρίως δερματικές οι βλάβες

«Οι βλάβες εξαρτώνται από το πόσο σοβαρό είναι το τσίμπημα, σαν τσίμπημα, αν η επιφάνεια είναι πολύ μεγάλη, σε τι κατάσταση είναι το παιδί γενικά. Οι βλάβες που προκαλούνται είναι κυρίως από το δέρμα. Οι δερματικές βλάβες μπορεί να είναι σοβαρές. Εξαρτάται. Αν είναι μεγάλη η ποσότητα από τα δηλητήρια που εκλύει η ανεμώνη, τότε ναι μπορεί να κάνει μεγάλες βλάβες στο δέρμα και να κάνει και σημάδια. Δεν έχουμε πάντως πολλά τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα», είχε τονίσει ο ειδικός.

Οδηγίες και πρώτες βοήθειες

Εάν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη, πρέπει:

  • να ξεπλένουμε με γλυκό νερό
  • με γυμνά χέρια να μην προσπαθήσουμε να αποκολλήσουμε τα πλοκάμια της ανεμώνης
  • να τρίψουμε το σημείο με μια πιστωτική κάρτα για να φύγουν τα πλοκάμια
  • να δώσουμε κορτιζόνη και αντισταμινικά, αν υπάρχουν αλλεργικά συμπτώματα

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κολπική μαρμαρυγή: Ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, αίτια και συμπτώματα

Κρασί και καθημερινή κατανάλωση: Τι δείχνουν πρόσφατες έρευνες

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η συνήθεια που αυξάνει τέσσερις φορές τον κίνδυνο