Το άτυχο νήπιο είχε καταγραφεί στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων στη Μόρια όπου και είχε εξετασθεί από γιατρούς. Το παιδί με τα άλλα δυο του αδέλφια ανάλογης ηλικίας και τους γονείς τους είχαν αποβιβασθεί σε ακτή της Λέσβου χθες το πρωί. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων στη Μόρια όπου και καταγράφηκαν. Εκεί εξετάστηκε από πιστοποιημένο γιατρό γενικής ιατρικής και έχει καταγραφεί ότι διαπιστώθηκε ότι είχε χαμηλό πυρετό (37,4 βαθμοί). Του δόθηκε αντιπυρετική αγωγή καθώς και περαιτέρω οδηγίες στους γονείς του και όλοι μαζί μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ προκειμένου να διανυκτερεύσουν και στη συνέχεια να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Στον Καρά Τεπέ, γύρω στα μεσάνυχτα το παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του σε ιατρείο εξετάστηκε από γιατρό, ο οποίος και έδωσε εντολή για την άμεση μεταφορά του παιδιού και της οικογένειας του στο νοσοκομείο. Πράγμα το οποίο και έγινε αμέσως πλην όμως το παιδί κατέληξε.
Στην οικογένεια του άτυχου παιδιού δόθηκε προληπτικά αντιβίωση ενώ στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ αλλά και στο Κέντρο της Μόριας από νωρίς το πρωί λήφθηκαν όλα τα ενδεικνυόμενα απαραίτητα μέτρα απολύμανσης.
Μηνιγγίτιδα αποκαλείται η φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι γνωστές ως μήνιγγες. Προκαλείται από διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένων των μολυσματικών παραγόντων, του τραυματισμού, καρκίνου και συγκεκριμένων φαρμάκων. Η πιθανότητα σοβαρής μορφής νευρολογικής ζημιάς, ακόμα και θανάτου, επιβάλλει την άμεση ιατρική εξέταση και φροντίδα. Η φλεγμονώδης μηνιγγίτιδα, η πιο διαδεδομένη μορφή, θεραπεύεται με αντιβιοτικά και κατάλληλη παρακολούθηση.
Τα πιο κοινά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι η κεφαλαλγία και η αυχενική δυσκαμψία, που συνοδεύονται από πυρετό, σύγχυση ή μεταβολή του επιπέδου συνείδησης, έμετο, μη ανοχή σε έκθεση στο φως (φωτοφοβία) και σε δυνατούς ήχους (φωνοφοβία). Ειδικά στα μικρά παιδιά, εμφανίζονται μόνο ευερεθιστότητα και υπνηλία.