Iatropedia

Θέλουμε ή δεν θέλουμε τις παράλληλες εξαγωγές; Τώρα ήρθε η σειρά και των «παράλληλων εισαγωγών»!

Να το ξεκαθαρίσουμε: Οι παράλληλες εξαγωγές είναι καθόλα νόμιμες. Δεν είναι όμως πάντα θεμιτές καθώς κάποιοι δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις ανάγκες της χώρας αλλά μόνο της εταιρίας τους... Από την πλευρά της, η Πολιτεία, είναι λογικό να μην τις επιθυμεί καθώς -ειδικά στην Ελλάδα των περιορισμένων παραλαβών και των χαμηλών τιμών στα φάρμακα- σημειώνονται τελευταία μεγάλες ελλείψεις. Η ηγεσία του ΥΥΚΑ, κατάφερε όμως με ένα σμπάρο δυο τριγώνια: Και ικανοποιεί τον ΟΟΣΑ και αντιμετωπίζει τις ελλείψεις με παράλληλες ...εισαγωγές!

Σε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, διευκολύνονται ζητήματα ανταγωνιστικότητας και απελευθέρωσης και ανοίγει ο δρόμος για τις παράλληλων εισαγωγές (και όχι εξαγωγές που ξέραμε μέχρι τώρα) φαρμάκων και στη χώρα μας!

Η σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε εκπρόθεσμη το βράδυ της Δευτέρας ώστε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον πτωχευτικό κώδικα, προβλέπεται ότι για την εισαγωγή φαρμάκων από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. απαιτείται το φάρμακο να έχει εκεί άδεια κυκλοφορίας, αλλά και στην Ελλάδα, δηλαδή «πρέπει το εισαγόμενο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα να είναι επαρκώς ομοειδές με φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα ή σκεύασμα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και να μη διαφέρει ως προς το θεραπευτικό αποτέλεσμα από το προϊόν που κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελλάδα».

Η τροπολογία αυτή κάνει κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Απελευθερώνει πλήρως το καθεστώς των φαρμακείων και φαρμακαποθηκών, στις οποίες επιτρέπεται να μετέχουν και συνταξιούχοι φαρμακοποιοί, αλλά και μη φαρμακοποιοί, ενώ μπορεί να μεταβιβάζεται ως περιουσιακό στοιχείο η συμμετοχή θανόντος φαρμακοποιού, σε φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη.

Τέλος, προβλέπει την συστέγαση φαρμακοβιομηχανιών που λειτουργούν 5 τουλάχιστον χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν αυτόνομα στον ίδιο χώρο με δικούς τους υπεύθυνους παραγωγής και ελέγχους ποιότητας.

Και ξεκαθαρίζει ότι τα καλλυντικά δεν αδειοδοτούνται από τον ΕΟΦ, δεν θα υπάρχει περιορισμός στην χονδρική πώληση φαρμάκων μόνο σε κλινικές όπου λειτουργεί φαρμακείο, και παρέχεται η δυνατότητα και σε μικρότερες κλινικές. Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν είναι επαρκής η αφαίρεση άδειας λειτουργίας επί εξάμηνο σε συνεχείς παραβάσεις φαρμακείων.

Για την εισαγωγή στη λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων προβλέπεται εφάπαξ τέλος 2000 ευρώ για κάθε μορφή, περιεκτικότητα και δοσολογία.