Θεμιστοκλέους: «Έχουμε περισσότερα κρούσματα COVID σε σχέση με το 2023, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

  • Iatropedia newsroom
Θεμιστοκλέους - COVID
Ο Υφυπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός νοσηλειών στα νοσοκομεία λόγω της έξαρσης της COVID-19.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, αν και είναι περισσότερα από το 2023, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Οι νοσηλείες είναι αυξημένες σε σχέση με το 2023, αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια γενικότερη σύσταση στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες να προσέχουν ιδιαίτερα και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Υγείας μίλησε για την πλήρωση των θέσεων στα νοσοκομεία των άγονων περιοχών με γιατρούς από την ηπειρωτική χώρα, επαναλαμβάνοντας τα κίνητρα που έχιε θέσει το Υπουργείο Υγείας για να τους προσελκύσει. «Αυτές τις ημέρες θα ψηφιστεί στη Βουλή η αύξηση του μισθού για 2 μήνες στα 2.100 για τους γιατρούς που θα πάνε στα νησιά και μια μόνιμη αύξηση στο επίδομα».

«Το επίδομα στις άγονες περιοχές τριπλασιάζεται από εκεί που ήταν περίπου 100 ευρώ το μήνα θα πάει στα 300 ευρώ το μήνα και σε συγκεκριμένες ειδικότητες που έχουμε πρόβλημα θα διπλασιαστεί αυτός ο τριπλασιασμός. Δηλαδή θα έχουμε περίπου 500 με 600 ευρώ το μήνα έξτρα στο μισθό, στις δύσκολες περιοχές και στις δύσκολες ειδικότητες» επεσήμανε.

Τόνισε ότι αν και είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν ακόμη περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. «Σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές έχουμε πρόβλημα με τους παθολόγους. Είναι περίπου 7 με 8 περιοχές που θα χρειαστούμε βοήθεια από τους ιδιώτες γιατρούς που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές», είπε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με την δυνατότητα που δίνεται στους ιδιώτες γιατρούς να ασκούν ιδιωτικό έργο εντός του ΕΣΥ, σημείωσε ότι η πλειονότητα των ιδιωτών είναι πρώην γιατροί του ΕΣΥ που αποφάσισαν να παραιτηθούν. «Η μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει, που είναι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, είναι τα απογευματινά χειρουργεία και η άσκηση ιδιωτικού έργου» επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους και συμπλήρωσε « τι τους δίνουμε; το δικαίωμα να εργάζονται στο νοσοκομείο και να μπορούν να εργάζονται. Να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτή η αλλαγή θα αποφέρει τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου».

Ο κ.Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και στα απογευματινά χειρουργεία και στην άσκηση ιδιωτικού έργου. «Υπάρχει 7% αύξηση στα πρωινά χειρουργεία από τότε που θεσπίστηκε το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων».

Δείτε όλα όσα είπε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους:

Φωτογραφία iStock