Θεμιστοκλέους: «Τριπλασιάζονται» τα κίνητρα για την μετακίνηση γιατρών στις άγονες περιοχές

  • Iatropedia newsroom
Θεμιστοκλέους
Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε για τις προκηρύξεις που βγαίνουν «άγονες» για τη πλήρωση θέσεων στα νησιά.

«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα τριπλασιάσει το κίνητρο για μετακίνηση γιατρού του Εθνικού Συστήματος Υγείας στις άγονες περιοχές», είπε στο ΕΡΤNews ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ως παράδειγμα έφερε την επί ένα χρόνο αζήτητη θέση που προκηρύθχηκε στη Σαντορίνη με 9.000 ευρώ μικτά, 5.000 ευρώ καθαρά για παθολόγο. «’Εχουμε 2.100 ευρώ το μήνα από την ηπειρωτική χώρα προς τις νησιωτικές περιοχές. Δεν μπορεί να έχουμε γιατρούς οι οποίοι να δραστηριοποιούνται εκτός και να διακινδυνεύεται η λειτουργία του νοσοκομείου. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καθίσουμε να μένουμε άπραγοι στα προβλήματα», ξεκαθάρισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Άγονες προκηρύξεις και κίνητρα

«Εκεί που είχαμε προκηρύξεις που συμμετείχαν 50 γιατροί για μια θέση στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι λιγότεροι από 5 -6 υποψήφιοι σε κάθε θέση. Αυτό θα πρέπει να αναστραφεί και έχουμε προβεί σε ενέργειες», δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας.

Δήλωσε ότι το κίνητρο που υπάρχει τώρα είναι τα 2.100 ευρώ το μήνα για οποιαδήποτε μετακίνηση γιατρού του εθνικού συστήματος από την ηπειρωτική χώρα προς τις νησιωτικές περιοχές, ενώ γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια και στην αύξηση του μισθολογικού και έχουν εντοπιστεί οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. «Ενδεικτικά για τους παθολόγους είναι η Κω, η Ξάνθη, η Δράμα, ο Πύργος, η Σπάρτη, 14 συνολικά περιοχές στη Χώρα, πέντε με έξι, με πολύ έντονο πρόβλημα, το οποίο έχουμε και επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις οι οποίες βγαίνουν άγονες».

«Ζητάμε από τους ιδιώτες γιατρούς δύο με τρεις εφημερίες το μήνα»

«Όπως στην Κω έχουμε 8 παθολόγους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσουν το νοσοκομείο για δύο με τρεις εφημερίες το μήνα με τα ίδια χρήματα που δίνουμε σε ένα γιατρό του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο. Ας μην ξεχνούμε ότι και ιδιώτες γιατροί απολαμβάνουν τα καλά του Δημοσίου. Συνταγογραφούν, παρέχουν στους ασθενείς υπηρεσίες τις οποίες το ελληνικό δημόσιο καλύπτει. Δεν χρειάζεται ούτε να μπαίνουμε στη διαδικασία αντιπαράθεσης και πιστεύω θα δικαιωθούμε σ αυτό. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιοχές και πολύ συγκεκριμένο το τι ζητάμε εμείς από τους ιδιώτες γιατρούς. Είναι δύο με τρεις εφημερίες το μήνα», τόνισε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έχει επικοινωνήσει με διοικητές νοσοκομείου και ιδιώτες γιατρούς σε αυτές τις περιοχές. «Εκτός από 11 που θέλουν να συνεργαστούν και οι 6 ήδη συνεργάζονται, όλοι οι υπόλοιποι ήταν αρνητικοί. Γίνεται επικοινωνία τον τελευταίο τουλάχιστον ένα χρόνο ή και περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν νέα κίνητρα

Άλλαξαν όλες οι εργασιακές σχέσεις κι αυτή τη στιγμή έχει δυνατότητα ένα δημόσιο νοσοκομείο να συνεργάζεται με ένα παθολόγο μόνο για μία εφημερία, υπενθύμισε ο υφυπουργός Υγείας και τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν κίνητρα έτσι ώστε να αυξηθεί η αριθμός των παθολόγων και σε κάποιες άλλες ειδικότητες που δεν τις προτιμούν οι νέοι γιατροί.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση έχει ήδη ξεκινήσει, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

«Δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο. Τα νοσοκομεία παρέχουν πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες σε σχέση με το παρελθόν. Αυτά τα νοσοκομεία χρειαζόμαστε έτσι ώστε να κάνουμε. Αλλά, θα υπάρξει και ένας σχεδιασμός των υπηρεσιών, μετακινήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών. Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε κλινικές στα χαρτιά και να λέμε εμείς θα σας φέρουμε γιατρούς που ξέρουμε ευθύς εξαρχής ότι αυτό δεν είναι πιθανό να γίνει», είπε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υφυπουργού Υγείας:


Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI