Iatropedia

Θεοδωρίδου: 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης όσοι έχουν κάνει 3 δόσεις εμβολίου

Η τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μειώνει κατά πολύ τόσο τον κίνδυνο μόλυνσης όσο και βαριάς νόσησης, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ίδιες ή και λιγότερες σε σχέση με τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και σε συνέχεια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, η επιτροπή ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση χορηγείται για μεγαλύτερη διάρκεια ασφαλείας και ενίσχυση του ανοσοποιητικού, όπως ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας (11/10) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια επισήμανε, πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση, είναι παρόμοιες ή ακόμα και πιο ήπιες σε σχέση με τη δεύτερη δόση. Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, άτομα που έλαβαν και τις τρείς δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19, είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που έκαναν δύο δόσεις.

«Άτομα με ιστορικό νόσησης από Covid συστήνεται να κάνουν μία δόση εμβολίου, ανεξαρτήτως του αριθμού των εμβολίων που μπορεί να είχαν κάνει πριν τη νόσηση τους», ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου, εξηγώντας περαιτέρω, πως ακόμη κι αν μετά τη νόσηση έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις, καθώς οι συστάσεις έχουν αλλάξει, όπως είπε, δεν χρειάζονται τρίτη, ενισχυτική δόση.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να εγκρίνει την τρίτη δόση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna στους πολίτες ηλικίας 18-55 ετών. Η ίδια διευκρίνισε ότι η επιτροπή γνωμοδότησε για την τρίτη δόση στη χώρα μας σε άτομα με χρόνια νοσήματα και σε άτομα άνω των 50 ετών που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία Α και αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, έχουν νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία κ.ά.

Σε ερώτηση που αφορούσε τη συνύπαρξη της γρίπης με τον κορονοϊό κατά τον φετινό χειμώνα, η ίδια πρόσθεσε «ετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δυο ιών υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος και μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τη γρίπη μόνο αν εμβολιαστούμε, ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια «επώδυνη και κρυφή πανδημία» που προκύπτει από διεθνείς μελέτες με τίτλο «Η ορφάνια από την Covid-19» και δείχνουν ότι σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει τον γονιό του ή αυτόν που το φροντίζει. Έτσι, «χιλιάδες παιδιά θα φέρνουν το τραύμα της απώλειας των γονιών τους κι αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης για τη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας», κατέληξε.