Iatropedia

Θεοδωρίδου: Ασφαλές το εμβόλιο AstraZeneca – Όχι στα αντιπηπτικά πριν τον εμβολιασμό – Οι ευπαθείς ομάδες που αρχίζουν τον εμβολιασμό

"Δεν έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται το εμβόλιο της AstraZeneca με περιστατικά θρομβώσεων, οπότε οι πολίτες να μην λαμβάνουν αντιπηπτικά μετά τους εμβολιασμούς". Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εμβολιαστική εκστρατεία "Ελευθερία".

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται σοβαρά προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα με προβλήματα της πήξης του αίματος.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, «είναι λάθος κάποιοι πολίτες να λαμβάνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να συνεχίζουν να προσέρχονται χωρίς καμία πρόληψη».

Η ίδια εξήγησε και πάλι ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με δηλώσεις τους έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όμως, έχει συμπεράνει ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων δεν εμφανίζει περισσότερα επεισόδια από αυτά που συμβαίνουν στον γενικό πληθυσμό.

«Μέχρι σήμερα η επιτροπή έχει κάνει δύο συνεδριάσεις και έχει τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα, μία πριν από τέσσερις ημέρες και μία πριν από λίγες ώρες».

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει. «Επομένως συνεχίζεται κανονικά στη χώρα μας και με εμπιστοσύνη ο εμβολιασμός», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Θεοδωρίδου: 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα

Στις 19 Μαρτίου ανοίγει και η πλατφόρμα και για νέα ραντεβού εμβολισμού και συγκεκριμένα για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται περίπου για 250.000 άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις και η ένταξη έγινε από την ΗΔΗΚΑ σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Οι μεταμοσχευμένοι και άτομα με αιμοκάθαρση, θα ειδοποιηθούν άμεσα από το νοσοκομείο τους ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους ακόμα και τη Δευτέρα. Για τις περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, τότε ο γιατρός με το καταχωρήσει τον δικαιούχο, το σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα ενημερωθεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Για όσους η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό, τότε ο γιατρός μπορείς να τους προσθέσει στο σύστημα. Για όσους δεν συμπεριλήφθηκαν, οι γιατροί τους θα μπορούν από το τέλος του μήνα να κάνουν αίτηση.

Μετά το άνοιγμα της ομάδα αυτής, θα ανοίξει η πλατφόρμα 70-74 στις 26 Μαρτίου και τις αμέσως επόμενες ημέρες, στις αρχές Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 65-69 ετών.

Δείτε αναλυτικά ποια νοσήματα περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου: