Στη χώρα μας η χορήγηση της τρίτης δόσης έχει αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου, με στόχο την προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, όπως έχει προκύψει από τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών. Ο στόχος αυτός έχει πραγματοποιηθεί, παρά την κυκλοφορία των μεταλλάξεων, ανέφερε η κα. Μαρία Θεοδωρίδου.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η μείωση της μετάδοσης δεν αποτελούσε στόχο των εμβολίων, όμως, σήμερα γνωρίζουμε -όπως είπε- μέσα από πολλές μελέτες ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν, όμως για μικρότερο χρονικό διάστημα και λιγότερο.
«Το επίπεδο της χυμικής ανοσίας (αντισώματα) επιδρά στην τοπική ανοσία, δηλαδή μύτη στόμα, λαιμός και αναμένεται η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνο να καθιστά πιο εύκολη τη μόλυνση των εμβολιασμένων. Η ενίσχυση της ανοσίας και της γενικής και της τοπικής με την τρίτη δόση, φαίνεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον με αντίκτυπο και τη μείωση των κρουσμάτων όπως έχει δείξει και μελέτη στο Ισραήλ. Η αύξηση των αντιστωμάτων με την τρίτη δόση, γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες και όχι τις εβδομάδες που απαιτεί η πρώτη και η δεύτερη δόση», είπε η ίδια.
Τρεις φορές συχνότερη η λοίμωξη Covid στους ανεμβολίαστους
O εμβολιασμός κατά της covid-19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από την σοβαρή νόσο, που είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, τόνισε η ίδια, η εισαγωγή σε νοσοκομείο δύο φορές συχνότερη και ο θάνατος επτά φορές, είπε. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Τόνισε επίσης, ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης.
Η κα. Μαρία Θεοδωρίδου, υπενθύμισε ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες, είπε και κατέληξε: «Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για την γρίπη».