Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου λαμβάνουν όσοι έχουν νοσήσει – Τι γίνεται με μεταμοσχευμένους και μεταλλάξεις
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ. η κυρία Θεοδωρίδου, είπε ότι μέχρι στιγμής γνωρίζαμε απλώς ότι είναι σπάνια η επαναλοίμωξη μετά από νόσηση. Και οι μελέτες ανέφεραν προστασία πέντε με επτά μήνες.
«Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ που αναφέρει ότι τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και προστατεύουν από τον κορονοϊό. Η μελέτη έγινε σε επαγγελματίες υγείας και διερευνήθηκε η κινητική των αντισωμάτων και για τις δύο βασικές του πρωτεΐνες».
Αυτοί οι υγειονομικού είχαν νοσήσει και είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου. «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει τη φυσική ανοσία για ένα χρόνο και κατά 96% τη μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης και παράλληλα καλύπτει τα στελέχη από τη βρετανική μετάλλαξη και κάποια από την Νοτίου Αφρικής», είπε η ίδια.
Μάλιστα, τα αντισώματα αυξάνονται κατακόρυφα όταν κάποιος που έχει νοσήσει έχει κάνει και μία δόση του εμβολίου.
Η ίδια ανέφερε ότι υπήρξαν και υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, με κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. «Γι’ αυτό και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είχε τροποποιήσει τις συστάσεις μετά τη νόσηση να γίνονται δύο δόσεις του εμβολίου. Πλέον, θα γίνεται μία δόση του εμβολίου, που παίζει τον ρόλο επαναληπτικής δόσης», συμπλήρωσε.
Τι γίνεται με την ανοσία ανοσοκατεσταλμένων και μεταμοσχευμένων
Άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμόσχευση ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι, δείχνει ότι με δύο δόσεις εμβολίου το 46% είχαν ικανοποιητική προστασία. Δηλαδή όχι μεγάλη, αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη των ανθρώπων που είναι δίπλα τους είναι μεγάλη. Γι’ αυτά τα άτομα αναμένονται νέες συστάσεις μήπως χρειάζονται και τρίτη δόση.