Θεοδωρίδου: Πόσο προστατεύει η τρίτη δόση και τι συμβαίνει με όσους έχουν νοσήσει και εμβολιαστεί

  • Γιάννα Σουλάκη
τρίτη δόση
"Η νόσος Covid είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει τη ζωή. Δεν είναι ένας τρόπος ανοσοποίησης", τόνισε αναφερόμενοι στους δύσπιστους του εμβολιασμού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος "Ελευθερία".

Πριν δύο μέρες δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet μελέτη παρατήρησης από το Ισραήλ σχετικά με την προστασία που προσφέρει η τρίτη δόση του εμβολίου, συγκριτικά με όσους έχουν κάνει μόνο τη δεύτερη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η τρίτη δόση προσφέρει προστασία από τον κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο σε ποσοστό 93% και στην εκδήλωση σοβαρής νόσου σε ποσοστό 92%. Επίσης, η τρίτη δόση προσφέρει προστασία από τον κίνδυνο θανάτου κατά 81%.

Τα παραπάνω ανέφερε, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία πρόσθεσε πως το συμπέρασμα είναι ότι η τρίτη δόση είναι πιο αποτελεσματική ακόμη και μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση, σε όσους την έλαβαν πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Οι προβληματισμοί για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας είχαν ξεκινήσει από την αρχή του εμβολιασμού και σήμερα γνωρίζουμε ότι διαρκεί 6 μήνες, ανάφερε η ίδις, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

Αναφέρθηκε επίσης και σε όσους έχουν νοσήσει, λέγοντας ότι η σύσταση των διεθνών οργανισμών είναι η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου να γίνεται 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Μίλησε ακόμα για τα αποτελέσματα μελέτης, όπου ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει -διάστημα έως 5 μήνες- είχαν 5,5, φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει. Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Την ίδια στιγμή, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε ότι αύριο, Τρίτη, θα αποφασιστεί από την Επιτροπή πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα της τρίτης δόσης και για τις νεότερες σε ηλικία ομάδες πληθυσμού, δηλαδή για τους κάτω των 50.