Iatropedia

Θεοδωρίδου: Προβληματίζουν οι λίγοι εμβολιασμοί κατά της γρίπης με την πιθανότητα έξαρσης του ιού εν μέσω πανδημίας

Το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά μας και οι καιρικές συνθήκες, θα καθορίσουν τη νοσηρότητα στην κοινότητα το επόμενο διάστημα, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

«Στην ώρα της μια βελονιά σε γλιτώνει από εννιά». Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου θέλησε να πει με έναν πολύ απλό τρόπο, ότι είναι σημαντικό να γίνουν τα εμβόλια τόσο του κορονοϊού όσο και της γρίπης.

Αναφερόμενη στην κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της Covid-19 ταυτόχρονα, είπε ότι η πιθανότητα συλλοίμωξης  αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, σύμφωνα με μελέτη από την Μ. Βρετανία.

Τα άσχημα «μαντάτα» μάλιστα από την Κροατία, λένε ότι ήδη εμφανίστηκε μία σοβαρή μορφή γρίπης που πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για την Η3Ν2, μια μορφή που μπορεί να διασπαρεί και σε άλλα γειτονικά κράτη, όπως τόνισε η πρόεδρος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σε αυτές τις περιπτώσεις μετράνε και οι σπίθες, δεν περιμένουμε την πυρκαγιά. Οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα. Σήμερα είναι στην Κροατία κι αύριο σε δυο – τρεις άλλες χώρες», είπε.

Τόνισε, επίσης, ότι η περσινή χρονιά όσον αφορά τη γρίπη δεν θα είναι η ίδια με την φετινή, παραθέτοντας στοιχεία για τον χαμηλό εμβολιασμό κατά της γρίπης που έχει καταγραφεί τον πρώτο μήνα από την έναρξη συνταγογράφησης του εμβολίου στη χώρα μας.

Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό στην Ελλάδα, η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1 εκατ. δόσεις. Μιλώντας δε για τα μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε εγκύους (περίπου 5.000 δόσεις), σε παχύσαρκους (περίπου 4.000 δόσεις) και σε υγειονομικούς περίπου (20.000 δόσεις), η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων δεν πρέπει να έχει φτάσει ακόμα σωστά στους αποδέκτες.

Θεοδωρίδου: Πιο αποτελεσματικό το μεικτό σχήμα των εμβολίων

Νεότερες μελέτες παρουσίασε η Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, σχετικά με το ενδεχόμενο «μίξης» διαφορετικού τύπου εμβολίων, εάν χορηγηθεί διαφορετική δεύτερη δόση από την πρώτη. Πρακτική που εφαρμόστηκε λίγους μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, όταν εμφανίστηκαν οι σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες στο AstraZeneca και μερικές χώρες εφάρμοσαν διαφορετική δεύτερη δόση.

«Από αυτές τις πειραματικές μελέτες φάνηκε ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει ανοσία, χωρίς να αυξάνουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες», τόνισε η ίδια και πρόσθεσε πως από νεότερη μελέτη που προέρχεται από τη Σουηδία, τη Δανία και τη Γαλλία και δημοσιεύτηκε στο Nature, αποδείχθηκε πως στην περίοδο που επικράτησε ο ιός Δέλτα η αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψης της λοίμωξης, εμφανίζει αλληλοσυμπλήρωση: Το ένα εμβόλιο φαίνεται να ενισχύει την αντισωματική απόκριση και το άλλο την κυτταρική ανοσία.

«Ο συνδυασμός αυτών των δύο αποδίδει πολύ περισσότερο από ό,τι το ίδιο εμβόλιο σε όλες τις δόσεις. Τα σχήματα αυτά είναι επωφελή για άτομα που έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι μεταμοσχευμένοι. Ο ετερόλογος αυτός συνδυασμός εφαρμόζεται μόνο για επαναληπτική δόση. Στην τρίτη δόση χορηγούνται τα εμβόλια mRNA ανεξάρτητα από το αρχικό σχήμα του εμβολιασμού», ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.