Η έγκαιρη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας ενόψει του χειμώνα και της παραλλαγής Όμικρον, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ και τους Καθηγητές Θεοκλή Ζαούτη και Δημήτρη Παρασκευή, για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση κατά το τρέχον κύμα με τη μετάλλαξη Ομικρον, «δείχνουν πόσο αποτελεσματική ήταν η δόση αυτή έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου από λοίμωξη Covid-19», ανέφερε η Καθηγήτρια κα. Θεοδωρίδου.
Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε με στοιχεία από τη χώρα μας, ο δείκτης θνησιμότητας σε εμβολιασμένους με τρίτη δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα, σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιάσμενους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης στο 87%.
Όσον αφορά τη διασωλήνωση, μεταξύ εμβολιασμένων τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000, ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6, δηλαδή αποτελεσματικότητα της τάξης του 91%.
Επίσης, η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους, έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους. Δηλαδή αποτελεσματικότητα 62%, η οποία είναι σημαντική σε φάση επικράτησης ενός στελέχους όπως η Όμικρον, η οποία έχει χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, όπως σχολίασε η κυρία Θεοδωρίδου.
Θεοδωρίδου: Επιπλέον εμβόλια σε ηλικιωμένους και παιδιά;
Η χαλάρωση των μέτρων προστασίας δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας, σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεχίζει να αξιολογεί τα διαθέσιμα στοιχεία από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σχετικά με την πιθανότητα χορήγησης τρίτης δόσης σε παιδιά και εφήβους. Πρόκειται για μία ηλικιακή ομάδα η οποία μέχρι πρόσφατα είχε εξαιρεθεί με κατηγορηματικό τρόπο από την πιθανότητα χορήγησης τρίτης δόσης.
Επίσης, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή μελετά το ενδεχόμενο να χορηγείται τέταρτη δόση σε ηλικιωμένους, που εξαιτίας και του γήρατος είναι πιο ευαίσθητοι στο να νοσήσουν σοβαρά από κορονοϊό (γήρανση της ανοσίας). Ήδη, συμπλήρωσε η ίδια, στη Σουηδία, τη Βρετανία και τη Γερμανία έχουν κινηθεί θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ και η Σκωτία ξεκινά τον επόμενο μήνα τη χορήγηση της τέταρτης δόσης.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως μόλις πριν από 1,5 μήνα η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωνε ότι η τέταρτη δόση με το ίδιο εμβόλιο που παρασκευάστηκε για το στέλεχος της Γουχάν δεν είναι λύση, καθώς δεν πιάνει τις μεταλλάξεις και είχε επισημάνει την ανάγκη παρασκευής νέων εμβολίων που να περιλαμβάνουν τις νέες παραλλαγές.
Θεοδωρίδου: «Πολλά κεφάλαια ακόμη στο βιβλίο της πανδημίας»
Η ίδια διερωτήθηκε πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας και απάντησε πως όλη η διεθνής επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική, καθώς ακόμη και ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε, «στο βιβλίο της πανδημίας covid-19 υπάρχουν ακόμη πολλά να γραφτούν».
Ωστόσο, είπε πως είναι αισιόδοξο και σημαντικό ότι αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημία στη χώρα μας, κάτι που επιτρέπει μία σχετική χαλάρωση, η οποία όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως σήμα για το τέλος της πανδημίας. Ο ιός είναι εδώ και θα παραμείνει εδώ είπε.