Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια προστατεύουν από τις μεταλλάξεις – 11 υγειονομικοί νόσησαν γιατί δεν είχαν εμβολιαστεί

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Απόλυτα καθησυχαστική ήταν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Μαρία Θεοδωρίδου, στην τοποθέτησή της για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών. Ωστόσο, οι 11 υγειονομικοί που νόσησαν με το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού, στο Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" Πάτρας -σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου- δεν είχαν λάβει το εμβόλιο. Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών.

Δεν έχει τέλος η συρροή κρουσμάτων του κορονοϊού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 52 εντοπισμένων περιπτώσεων νόσησης στο υγειονομικό προσωπικό. Σε 11 εργαζόμενους μάλιστα εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Σχολιάζοντας το περιστατικό η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, τόνισε ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ήταν εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν. Συγκεκριμένα «οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες δεν εμβολιάστηκαν είτε από αμέλεια είτε από δυσπιστία«, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.

Μάλιστα χαρακτήρισε αυτή την συρροή κρουσμάτων «υπενθύμιση για το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία αποτελούσε από την αρχή των εμβολιασμών προτεραιότητα και παράδειγμα προς μίμηση για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού».

Παράλληλα έκανε λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» για το γεγονός της ενδονοσοκομειακής διασποράς και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελεί εξαίρεση.

Δείτε επίσης – Δημήτρης Θάνος: Μεγαλώνει η διασπορά του βρετανικού ιού – Στο “μικροσκόπιο” η επαναμόλυνση του ιερέα

Θεοδωρίδου: Πιο ήπια νόσο ανέπτυξαν οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι στο οίκο ευγηρίας, αν και είχαν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος

Τόσο η κα. Θεοδωρίδου, όσο και ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ήταν κατηγορηματικοί: Τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις.

Σε ερώτηση του iatropedia.gr  για την επιτήρηση των μολύνσεων  ατόμων στη χώρα μας, που έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αλλά και οι 50 φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι στον Οίκο Ευγηρίας στο Μαρούσι που προσβλήθηκαν μάλιστα από το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, η κα Θεοδωρίδου απάντησε ότι ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα:

Οι εμβολιαζόμενοι ηλικιωμένοι έχουν αναπτύξει πιο ήπια νόσο, σημείωσε: «Η πορεία της λοίμωξης σε αυτά τα άτομα που και λόγω ηλικίας είναι ευάλωτα, ήταν πάρα πολύ ήπια. Δηλαδή μπορεί και τα όποια αντισώματα είχαν από το εμβόλιο να έδρασαν προστατευτικά, να δημιούργησαν μια ηπιότερη κλινική έκφραση».

Δείτε επίσης: Στο “μικροσκόπιο” οι ηλικιωμένοι που προσβλήθηκαν από τον βρετανικό μεταλλαγμένο ιό στον Οίκο Ευγηρίας

Σε ό,τι αφορά την πιθανή ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου, η οποία θα προσφέρει επιπρόσθετη προστασία από τα μεταλλαγμένα στελέχη, η κα. Θεοδωρίδου ήταν κατηγορηματική: «Τρέχουμε πολύ. Δεν κάναμε τη δεύτερη δόση και τρέχουμε για την τρίτη. Νομίζω ότι με τη δεύτερη δόση μ’ αυτά τα εμβόλια που έχουμε χρησιμοποιήσει, αλλά που δεν ξέρουμε ακόμη πόση προστασία προσφέρουν, είναι ο βασικός που λέμε εμβολιασμός καλυμμένος. Εάν επομένως χρειαστεί μια τρίτη δόση, θα είναι αν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία και θα χρειάζεται ένας ετήσιος, όπως λέμε στη γρίπη, επανεμβολιασμός», σημείωσε.

Θεοδωρίδου: Ανοιχτό το όριο ηλικίας στο εμβόλιο της AstraZeneca

Εντωμεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μπει όριο στη μέγιστη ηλικία του εμβολίου της AstraZeneca, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως τόνισε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca, στις ηλικίες από 18 ετών και άνω. «Η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60%», είπε και επισήμανε ότι σύμφωνα με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%.

Επίσης, το χαρακτήρισε «εύκολο εμβόλιο», καθώς συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες, ούτως ώστε να καλυφθούν πάρα πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών κάθε χώρας.

Ωστόσο, το μέγιστο όριο ηλικίας είναι κάτι που απασχολεί, παρότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) το έχει εγκρίνει για χορήγηση σε όλα τα άτομα άνω των 18 ετών.

«Μετά την έγκριση του εμβολίου, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία μέσω του προέδρου Μακρόν –όχι επιστημονικής επιτροπής– και η Ιταλία, διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια τόνισε ότι «το μικρό δείγμα αυτό των συμμετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων, από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία».

Εν τούτοις, μέχρι τότε, οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή της Ελλάδας, έχουν τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, «προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτησή τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επαναλαμβάνω ότι σύντομα θα υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν αυτή τη σύσταση που έχουν πάρει ορισμένες χώρες, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι αναποτελεσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα γίνουν αλλαγές και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του εμβολιασμού.