Το νέο εμβόλιο των εταιρειών Sanofi / GSK, σύμφωνα με την κα. Μαρία Θεοδωρίδου, προορίζεται όχι μόνο για τον βασικό εμβολιασμό, αλλά και για την ενισχυτική τρίτη δόση, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με το εμβόλιο της Novavax, παρ’ ότι έχει κατασκευαστεί με την ίδια τεχνολογία.
Όπως δήλωσε μάλιστα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το δεύτερο πρωτεϊνικό εμβόλιο αυτό της Sanofi, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από τα ποια εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί στην πρώτη φάση. Αντίθετα, το εμβόλιο της Novavax, οι πρώτες δόσεις του οποίου φθάνουν αυτήν την εβδομάδα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τον βασικό εμβολιασμό, δηλαδή για την πρώτη και δεύτερη δόση.
Η Καθηγήτρια κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί μετά την χαλάρωση των μέτρων. Σημείωσε, ωστόσο, πως ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωσης. «Η σκέψη των ανεμβολίαστων ότι το πρόβλημα βαίνει στο τέλος του είναι εσφαλμένη. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος μέσω μιας νέας μετάλλαξης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε επίσης ότι η επιτροπή έχει προτείνει 4η δόση του εμβολίου σε ενήλικες ανοσοκατεσταλμένους, σε άτομα δηλαδή υψηλού κινδύνου. Ο σχετικός πίνακας είναι αναρτημένος στο embolio.gov.gr.
Η δυσπιστία για τα εμβόλια έχει φέρει πισωγύρισμα στους εμβολιασμούς παιδιών
Άρθρο βρετανικού περιοδικού με τίτλο “Μπορεί η διστακτικότητα για τα εμβόλια του κορονοϊού να έχουν επηρεάσει τους εμβολιασμούς των παιδιών;” παρουσίασε, επίσης, η κα. Θεοδωρίδου. Όπως είπε, στο άρθρο διατυπώνεται η μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας σε κέντρο εμβολιασμού στο Σέφιλντ και συγκεκριμένα, στους εμβολιασμούς ενάντια στην ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά.
Το ποσοστό του εμβολιασμού για τις ασθένειες αυτές ήταν χαμηλότερο από το 90% σε παιδιά έως 2 ετών και χαμηλότερο του 85,5% σε παιδιά έως 5 ετών. Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να εξαλείψει τα λοιμώδη νοσήματα από ένα τόπο, απαιτεί ποσοστό ανοσοποίησης στο 95%.
Όπως αναφέρει το άρθρο, στην επιστημονική κοινότητα συζητείται η υψηλή πιθανότητα το φαινόμενο αυτό να απορρέει από το αντιεμβολιαστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και μπορεί να έχει συμπαρασύρει τους εμβολιασμούς ρουτίνας των παιδιών. Μάλιστα, σε άλλη μελέτη, όταν ρώτησαν τους γονείς τι μπορεί να προκαλέσουν τα παραπάνω νοσήματα, οι 4 στους 10 δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι θανατηφόρο νόσημα.
Θεοδωρίδου: Η υβριδική ανοσία είναι και η πιο ισχυρή
Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και πώς αυτό μπορεί να ενισχυθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσει την εισβολή του κορονοϊού.
«Η γνώση για τη φυσική ανοσία και την ανοσία από τα εμβόλια εμπλουτίζονται συνεχώς. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και από τη φυσική νόσο και από τα εμβόλια. Όταν κάποιος νοσήσει και εμβολιαστεί ή το αντίθετο, δημιουργεί την υβριδική ανοσία που είναι και η πιο ισχυρή», επανέλαβε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η προστασία κάθε ατόμου από τον κορονοϊό δομείται με τη λειτουργία και των δύο μηχανισμών ανοσίας, δηλαδή και της χυμικής ανοσίας (της παραγωγής των εξουδετερωτικών αντισωμάτων), και της κυτταρικής ανοσίας, η οποία περιλαμβάνει τα ειδικά Β και Τ λεμφοκύτταρα μνήμης.
«Τα κύτταρα μνήμης προστατεύουν», όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, «ακόμα και όταν ο τίτλος αντισωμάτων παρουσιάζει πτώση». Ωστόσο, τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι πιο ανθεκτικά στις παραλλαγές του κορονοϊού, και έτσι, οι νέες μεταλλάξεις απαιτούν τη συνεργασία και των δύο τύπων της ανοσίας.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δημιουργήσει οδηγίες που καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα νόσησης και εμβολιασμών και με τους διαφορετικούς τύπους των εμβολίων και ο αλγόριθμος αυτός στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και την ύπαρξη των παραλλαγών του ιού στο περιβάλλον.
Ετσι, αν ένα άτομο έχει κάνει τις δύο βασικές δόσεις του εμβολίου και εν συνεχεία νοσήσει, θα χρειαστεί μία δόση ενισχυτικού εμβολίου, ώστε να έχει υβριδική ανοσία.