Το κύριο μήνυμα της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, ήταν σήμερα να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι πρέπει να το κάνουν, και να μην θεωρούν κάποιοι, ότι κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης προστατεύονται από τον κορονοϊό ή το αντίστροφο.
Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ευτυχώς πέρυσι είχαμε ιδιαίτερα χαμηλή επίπτωση της γρίπης και εξήγησε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αλληλεπίδραση της γρίπης με τον κορονοϊό.
«Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πως μπορεί η μια λοίμωξη να επηρεάσει την άλλη», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι φέτος θα χρησιμοποιηθούν τετραδύναμα εμβόλια κατά της γρίπης. Η δόση των εμβολίων της γρίπης είναι μία και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο εμβολιαστικό σχήμα των άλλων εμβολίων.
Συγκεκριμένα, είπε, ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια ημέρα με άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα του πνευμονιόκοκκου, καθώς δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός του αντιγριπικού εμβολιασμού με τον εμβολιασμό με άλλα εμβόλια.
«Συστάσεις για μεσοδιάστημα μεταξύ των εμβολίων δεν υφίσταται. Μπορεί κάποιος να κάνει σήμερα το εμβόλιο του κορονοϊού, μετά από δύο, τρεις ή πέντε μέρες να κάνει το εμβόλιο της γρίπης», τόνισε συγκεκριμένα.
Θεμιστοκλέους: Οι 14 περιοχές της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού
Τις περιοχές τις χώρας που λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού είναι πιο ασφαλείς παρουσίασε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, οι 14 περιοχές είναι:
- Μύκονος
- Σαντορίνη
- Μήλος
- Πάρος
- Κως
- Κύθνος
- Χίος
- Τήνος
- Βόρειος και Νότιος τομέας Αθηνών
- Πειραιάς
- Πρέβεζα
- Θεσπρωτία
- Ηράκλειο