Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελούσε πάντα ευαίσθητο ζήτημα σε ό,τι αφορά τις μελέτες για τα υπό κυκλοφορία εμβόλια. Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση των εμβολιασμών κατά της νόσου Covid, οι εγκυμονούσες εξαιρέθηκαν από τις κλινικές δοκιμές, έτσι ώστε να μην υπάρξουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, φαίνεται ότι είναι απίθανο να υπάρχει η οποιαδήποτε επιβάρυνση στην έγκυο ή το κύημα. Στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης, ανέφερε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής. Επίσης, αν έχει γίνει η πρώτη δόση, τότε η δεύτερη μπορεί να προγραμματιστεί μετά την κύηση.
Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αμέσως μετά τη λήψη του εμβολίου να γίνει προγραμματισμός για μια εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση που μία εγκυμονούσα, ωστόσο, εργάζεται σε χώρο υψηλής επιβάρυνσης από τη νόσο Covid -όπως είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα- ή πάσχει από κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα, το οποίο επιβάλλει την προστασία της γυναίκας μέσω του εμβολιασμού, τότε ο γιατρός θα ζυγίσει, όπως ανέφερε, το κίνδυνο από την λοίμωξη και ενδέχεται να αποφασίσει τον εμβολιασμό της εγκυμονούσας, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ίδια και το κύημα.
Θεοδωρίδου: Γιατί εμβολιάζονται οι άνω των 85
«Σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς» χαρακτήρισε τη σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας η κυρία Θεοδωρίδου, Σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.
Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.
«Τα νεότερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.
Θεμιστοκλέους: Στο 0,46% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού – Πόσες δόσεις αναμένεται να παραλάβουμε
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τα επικαιροποιημένα νούμερα των εμβολιασμών. Σήμερα μέχρι τις 5 η ώρα έγιναν 4.873 εμβολιασμοί και στο σύνολο από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, που αυτό σημαίνει ότι «έχουμε επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 0,46% του πληθυσμού», σημείωσε.
Σχετικά με τις αγορές εμβολίων που έχει προχωρήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύτηκε με τις εταιρείες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της, ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36%.
«Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Με βάση αυτά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών, εξήγησε, ενώ από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου.
Το πρόγραμμα παραλαβής των εμβολίων, έχει ως εξής:
- από την Pfizer μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 427.050 δόσεις.
- μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις
- τον Μάρτιο θα παραλάβουμε άλλες 558.675 δόσεις.
Ο αριθμός των παραλαβών από τη Pfizer / BioNTech είναι «ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
«Σε αυτές τις δόσεις υπάρχει περίπτωση να προστεθούν ακόμα 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε ενώ αναμένονται -όπως συμπλήρωσε- οι εγκρίσεις και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θα αυξήσουν αντίστοιχα τις δόσεις που θα παραλάβει η χώρα μας έως το επιθυμητό αποτέλεσμα.