Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους: Πως να εμβολιαστούν οι έγκυες μόνο με mRNA εμβόλια

  • Γιάννα Σουλάκη
έγκυες
Το “πράσινο φως” για τους εμβολιασμούς των εγκύων έχει δοθεί από τους επιστήμονες εδώ και ένα μήνα και συγκεκριμένα, μετά τη δημοσιοποίηση μελετών που εμφανίζουν τα mRNA εμβόλια απόλυτα ασφαλή για χορήγηση τους κατά τη διάρκεια της κύησης. Πώς μπορούν, όμως, να εμβολιάζονται οι έγκυες στην Ελλάδα μόνο με Pfizer και Moderna; Στο ερώτημα απαντούν στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εγκύων έχει λάβει επιστημονική έγκριση παγκοσμίως και η διαδικασία είναι ανοιχτή για τις εγκύους και στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί τους στη χώρα μας δεν έχουν προχωρήσει.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υποστηρίζει ότι υπάρχει προς το παρόν επιφύλαξη:

“Μπορούν να εμβολιάζονται από τώρα και στην Ελλάδα οι έγκυες γυναίκες με mRNA εμβόλια. Δεν εμβολιάζονται, όμως, ακόμη σε μεγάλο ποσοστό γιατί φοβούνται προφανώς οι ίδιες οι γυναίκες και μπορεί να είναι επιφυλακτικοί και  γυναικολόγοι. Σιγά – σιγά, όμως, θα πειστούν να εμβολιαστούν κι αυτές. Για τη γρίπη, πήρε δεκαετίες για να αρχίσουν να τις εμβολιάζουν”, αναφέρει η κα. Θεοδωρίδου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμκάποιοιών η κα. Θεοδωρίδου παρουσίασε μελέτη από το Ισραήλ, η οποία έδειξε ότι η αντισωματική απάντηση και η κυτταρική ανταπόκριση της εγκύου μετά τον εμβολιασμό της, δεν διαφέρει από αυτή των μη εγκύων.

“Διότι πάντα η εγκυμοσύνη κατά καιρούς θεωρείτο ότι ήταν μία κατάσταση που μπορούσε έχει μία ιδιαιτερότητα από πλευράς ανοσιακής αντίδρασης”, ανέφερε η Καθηγήτρια.

Θεμιστοκλέους: “Οι εγκυμονούσες μπορούν να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια”

Οι εγκυμονούσες δεν αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία, ως προς τους εμβολιασμούς. Μπορούν να εμβολιάζονται από τώρα, όταν έρχεται η σειρά τους με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλικιακή τους ομάδα, τονίζει σε δήλωσή του στο iatropedia.gr, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πολλές από τις γυναίκες αυτές, μάλιστα, θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν με το άνοιγμα της πλατφόρμας στις ομάδες 35-39 ετών με όλα τα εμβόλια, την ερχόμενη Τετάρτη (24/5).

“Οι έγκυες δεν αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία, εμβολιάζονται με την ηλικιακή τους ομάδα. Εάν έχει ανοίξει η ηλικιακή τους ομάδα θα εμβολιαστούν με mRNA εμβόλια. Δεν υπάρχει προς το παρόν ξεχωριστή διαδικασία”, εξηγεί ο κ. Θεμιστοκλέους.

Δείτε επίσης: Θεμιστοκλέους: Ανοίγει 26 Μαΐου η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια

Πώς μπορεί μια γυναίκα να επιλέξει mRNA εμβόλιο

Η οδηγία για τον εμβολιασμό των εγκύων μόνο με mRNA εμβόλια, δεν σημαίνει ότι τα άλλα εμβόλια (AstraZeneca – Johnson & Johnson) που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν είναι ασφαλή για τη χορήγησή τους στην κύηση. Απλώς, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι μελέτες, τονίζουν οι γιατροί:

“Και τα άλλα εμβόλια είναι ασφαλή. Αλλά όλες οι μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα είναι με το Pfizer και το Moderna. Οπότε, γι’ αυτό λέμε προς το παρόν να εμβολιάζονται μόνο με αυτά τα δύο. Στο μέλλον θα εμβολιάζονται με όλα. Δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Γιώργος Φαρμακίδης.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία για τις εγκύους, η επιλογή του mRNA εμβολίου μπορεί να γίνει με τον συνήθη τρόπο:

Στην πλατφόρμα των ραντεβού, η γυναίκα μπορεί να επιλέξει το εμβόλιο που εμφανίζει την εξής χρονική διαφορά ανάμεσα στις δύο δόσεις, δηλαδή μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ραντεβού:

  • Pfizer : από 21 έως 23 μέρες
  • Moderna: από 29 έως 31 μέρες

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υποστηρίζει πως το θέμα απασχόλησε πρόσφατα τα μέλη της Επιτροπής και εξετάζεται πλέον η περίπτωση να χορηγηθούν ειδικοί κωδικοί στους γυναικολόγους, ώστε να μπορούν να συνταγογραφούν στις εγκύους μόνο τα mRNA εμβόλια.

Συγκεκριμένα αναφέρει: “Στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν ειδικοί κωδικοί για να γράφουν οι γιατροί mRNA. Θα τους ξέρουν οι γυναικολόγοι και θα τους συμπληρώνουν, όπως συμπληρώνουν μια συνταγή, ένδειξη κύησης τριών, πέντε ή επτά μηνών. Αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα”, τονίζει.

“Μέχρι στιγμής δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Αν αλλάξει κάτι στο μέλλον θα το ανακοινώσουμε”, σημειώνει ο κ. γενικός γραμματέας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Δείτε επίσης – Θεοδωρίδου: Στους 6 έως 12 μήνες και με ένα εμβόλιο ο εμβολιασμός όσων έχουν περάσει Covid-19 – Όλη η διαδικασία

Φαρμακίδης: “Πρέπει να εμβολιαστουν όλες οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες”

Ο εμβολιασμός των γυναικών σε κύηση είναι όχι μόνο ασφαλής, αλλά και επιβεβλημένος στην περίοδο της πανδημίας και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γυναικών με υποκείμενα νοσήματα, όπως στην υπέρταση, τον διαβήτη κύησης ή την παχυσαρκία.

Αυτή η κατηγορία των γυναικών είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και χρειάζεται προστασία, τονίζει o Καθηγητής Γυναικολογίας, Γιώργος Φαρμακίδης:

“Τώρα που ανοίγουν με όλα τα εμβόλια μπορούν να πάνε στο φαρμακείο για να κλείσουν το ραντεβού τους και να επιλέξουν εμβόλιο, με βάση την χρονική απόσταση από την πρώτη στη δεύτερη δόση. Και να επιλέξουν τα mRNA. Πρέπει να εμβολιαστούν όλες οι έγκυες και ειδικά οι γυναίκες που έχουν υποκείμενα νοσήματα και εκείνες οι οποίες που έχουν υψηλό κίνδυνο, για να μπορέσουν να προστατευτούν εάν προσβληθούν από τον κορονοϊό. Εγώ το λέω σε όλες τις εγκύους, αλλά και στις θηλάζουσες, που μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Θεοδωρίδου: «Από λάθος δεν εμβολιάζονται οι θηλάζουσες γυναίκες – Προστατεύεται και το νεογνό»

Σε μελέτες που έγιναν σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την Καθηγήτρια κα. Θεοδωρίδου, αποδείχθηκε πως στον ομφάλιο λώρο και το μητρικό γάλα υπήρχε αντίστοιχη παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων, “πράγμα το οποίο υποδηλώνει ότι μέσω του μητρικού γάλακτος, με την παθητική δηλαδή μεταβίβαση αντισωμάτων, προστατεύεται η έγκυος που εμβολιάστηκε, προστατεύει και το νεογνό της”, τόνισε η ίδια.

Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που χρησιμοποιείται για την προστασία του νεογνού από τη γρίπη, αλλά και από τον κοκκύτη, ανέφερε επίσης και τόνισε:

“Επομένως, θηλάζουσες, οι οποίες πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα και για άγνωστο λόγο δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν επειδή θηλάζουν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και να περάσει το μήνυμα ότι ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από την προστασία του εμβολίου, όποιου εμβολίου. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να πάει σε όλους όσους έχουν σχέση με την εκστρατεία εμβολιασμών”, κατέληξε η καθηγήτρια.