Θεόδωρος Τρύφων: «Για καλύτερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης το 70% των φαρμάκων να είναι γενόσημα» 

  • Γιάννα Σουλάκη
Economist
Η μείωση του χρόνου της πατέντας θα βοηθήσει τη γρηγορότερη κυκλοφορία των γενοσήμων, αλλά θα αυξήσει την τιμή τους, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τα κυριότερα προβλήματα των τελευταίων 10 ετών στον χώρο του φαρμάκου, τα εργαλεία για τον καλύτερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και προτάσεις για την ανάπτυξη της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας «Μία 10ετία Φαρμάκου – Ορόσημα, Ευκαιρίες, Προκλήσεις για το Μέλλον».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια επέκτασης της κατανάλωσης γενοσήμων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τόνισε δε πως για να υπάρξει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για την  καινοτομία, θα πρέπει τα γενόσημα να αυξηθούν στο 70% του όγκου της κατανάλωσης φαρμάκων.

Αναφερόμενος στη συνταγογράφηση, σημείωσε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα και πιο αποτελεσματικά φίλτρα για τον έλεγχό της, καθώς όπως είπε, από το 2014 ο αριθμός των συνταγών έχει αυξηθεί κατά 35% ενώ έχουν συνταγογραφηθεί 250 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων. Παραμένει το ερώτημα, όπως ανέφερε, εάν και πότε η ΗΔΙΚΑ θα εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση της υπερσυνταγογράφησης.

Από την άλλη, παραδέχθηκε μεν πως έχουν γίνει θετικά βήματα στο χώρο του φαρμάκου τα τελευταία χρόνια, όμως, οι υποχρεωτικές επιστροφές καθιστούν τους προγραμματισμούς των εταιρειών μη βιώσιμους.

Ο κ. Τρύφων πρόσθεσε τέλος πως απαιτείται οργανωμένο σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και Διαπραγμάτευσης Τιμών, ώστε να μην εκτοξευθούν οι τιμές των νέων φαρμάκων που μπαίνουν στην αγορά. Η διαπραγμάτευση ξεκινά από λάθος βάση, όπως σημείωσε, με δεδομένο ότι ζητά εξαρχής την έκπτωση του clawback, που την θεωρεί δεδομένη.

Θάνος Πλεύρης: «Παρά τα προβλήματα κανένα φάρμακο δεν έχει φύγει από την ελληνική αγορά»

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης,  δήλωσε ότι δεν υπάρχει υποχρηματοδότηση στον τομέα του φαρμάκου στη χώρα μας αλλά μεταφορά της δαπάνης στη φαρμακοβιομηχανία.

Όπως σημείωσε, ωστόσο, παρά τα προβλήματα κανένα φάρμακο δεν έχει φύγει από την ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως πλέον το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι η καινοτομία αλλά η επάρκεια στην παραγωγή φαρμάκων, καθώς στα χρόνια της πανδημίας πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν σημαντικές ελλείψεις.

Το φαινόμενο στην Ελλάδα δεν πήρε τεράστιες διαστάσεις, όπως στο εξωτερικό όπως πρόσθεσε, καθώς οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν είχαν την τύχη να έχουν την εγχώρια παραγωγή που διαθέτει η χώρα μας, χάρη στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται πλέον στην Ελλάδα, είπε ότι αυτό που έχει καταφέρει το Υπουργείο μέσα από την Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών, είναι η είσοδος των νέων θεραπειών να μην επηρεάζει την κυκλοφορία των παλαιότερων θεραπειών. Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό η Πολιτεία να γνωρίζει με ακρίβεια ποια είναι η πραγματική δαπάνη που χρειάζεται η χώρα.

Αναφερόμενος στη νέα φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω όπως πχ. η μείωση του χρόνου της πατέντας για να κυκλοφορήσουν γρηγορότερα τα γενόσημα, γεγονός που ωστόσο, όπως είπε ο κ Πλεύρης, θα αυξήσει την τιμή των φαρμάκων.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, σχολίασε πως η αύξηση παραγωγής νέων φαρμάκων αυξάνει κάθε χρόνο σε διψήφιο ποσοστό τη φαρμακευτική δαπάνη. Συνεπώς, η Ελλάδα -όπως είπε- θα πρέπει να διαμορφώσει συμμαχίες με χώρες του ευρωπαϊκού νότου που έχουν παρόμοια προβλήματα, για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.

Υπήρχε διακομματική επιτροπή για το φάρμακο στη Βουλή, κατέληξε, αλλά εδώ και 3,5 χρόνια αυτή η επιτροπή δεν λειτουργεί. Τόνισε τέλος πως μόνο με συναίνεση θα μπορούμε να έχουμε μια ισχυρή εγχώρια βιομηχανία και παράλληλα πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα.

Ζαχαρίας Ραγκούσης: στο 50 – 50 η συμμετοχή βιομηχανίας – κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών ΦΕΕ, Ζαχαρίας Ραγκούσης, ανέφερε πως την τελευταία δεκαετία για να ξεπεραστεί η κρίση, η βιομηχανία έχει συνεισφέρει 11 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας στοιχεία στη συνέχεια, σημείωσε πως φέτος η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη είναι 50-50 μεταξύ κράτους από τη μια και φαρμακευτικών εταιρειών-ασθενών από την άλλη.

Συνεπώς έχει παγιωθεί στην Ελλάδα ένα σύστημα 3 πυλώνων στη φαρμακευτική δαπάνη: Πολιτεία, Ασθενείς και Βιομηχανία Φαρμάκου.

«Εάν λοιπόν παγιώνεται ένα τέτοιο σύστημα», τόνισε «τότε θέλουμε η βιομηχανία να έχει καρέκλα στο τραπέζι των αποφάσεων. Θέλουμε να γνωρίζουμε ποια είναι η πρόβλεψη της κατανάλωσης για το 2023 και ποια η πιθανή ανάγκη για τη συμμετοχή μας».

Επιπλέον, σημείωσε ότι δεδομένα υπάρχουν παντού, αλλά δεν αξιοποιούνται, ούτε γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική κατανάλωση φαρμάκων.

Ο κ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι η βιομηχανία σήμερα ζητά προβλεψιμότητα, γιατί οι συμφωνίες που γίνονται με την κυβέρνηση δεν τηρούνται, καθώς στη διάρκεια του χρόνου τα πράγματα αλλάζουν.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πώς θα διαχειριστούμε τον προϋπολογισμό, ποια είναι η πραγματική κατανάλωση και πού θέλουμε να την φτάσουμε, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε κρατικό επίπεδο, είναι λογικό να δημιουργούν αντιδράσεις στην αγορά», τόνισς.

Τέλος ανέφερε ότι η τιμολόγηση και η διαπραγμάτευση των φαρμάκων δεν θα πρέπει να μπλέκονται.