Επιτήδειοι έμποροι εκμεταλλεύονται τον θόρυβο που έχει προκληθεί γύρω από την κάνναβη κι έχουν κατακλύσει την αγορά με προϊόντα, που όχι μόνο δεν έχουν την έγκριση αρμόδιων Οργανισμών, αλλά είναι αμφίβολης ποιότητας, περιεκτικότητας και ασφάλειας για τον καταναλωτή. Δεν διστάζουν μάλιστα να τα πωλούν ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία, όπως έχει καταγγείλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς κάνει κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών:
“Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, γιατί το είδα με τα μάτια μου: Σε βενζινάδικο είδα ταμπέλα “διαθέτουμε φαρμακευτική κάνναβη” και μπήκα μέσα και ρώτησα: Τι είναι αυτό; Τίποτα, μου λέει. Μου το έφερε ένας έμπορος και μου έδειξε ένα περίεργο σκεύασμα. Υπάρχουν επιτήδειοι, οι οποίοι σερβίρουν προϊόντα κάνναβης, τα οποία προς Θεού, δεν είναι προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης. Προσπαθούν να πείσουν έναν συγγενή ή έναν ασθενή ότι είναι κατάλληλο για τον πόνο ή για την πάθησή του. Θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ επιτέλους να δουν το θέμα της διάθεσης των προϊόντων αυτών. Χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο και νέα νομοθεσία γιατί τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα”
ΠΦΣ: Πωλούν αμφίβολης προέλευσης προϊόντα κάνναβης σε καρκινοπαθείς, ακόμα και μέσα σε νοσοκομεία
Οι αδίστακτοι έμποροι, εκμεταλλεύονται το άναρχο τοπίο και πωλούν προϊόντα υπό τον -ψευδή προς τους καταναλωτές- τίτλο “θεραπευτική κάνναβη”, ακόμα και μέσα σε νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σοβαρές βλάβες στην υγεία των καρκινοπαθών. Η δράση αυτών των κυκλωμάτων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επανειλημμένα καταγγελθεί σε πολλά επιστημονικά συνέδρια από κλινικούς γιατρούς, μας λέει το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ηλίας Χαλιγιάννης:
“Και στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας και αναισθησιολόγοι και άλλοι κλινικοί γιατροί έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους σε μεταπτυχιακά μαθήματα που γίνονται σχετικά με το θέμα της κάνναβης και των κανναβινοειδών. Υπήρχε μεταξύ των συναδέλφων εμφανής ανησυχία για τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι με αυτή τη “μόδα” και μ’ αυτή την τάση που έχουν ορισμένοι να πωλούν “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”, έρχονται ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία και με υπόγειους τρόπους και παραπλεύρως προσεγγίζουν ασθενείς και με το αζημίωτο χορηγούν διάφορα σκευάσματα. Αυτά τα σκευάσματα και οι ίδιοι ακόμα – δεδομένου ότι αυτοί οι ασθενείς παίρνουν οπιοειδή – δεν μπορούν να έχουν σαφή άποψη και αντικειμενικό λόγο ως προς το θέμα των αλληλεπιδράσεων και των ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να έχουν σε συνδυασμό με την κλασσική θεραπευτική αγωγή. Κάποια από τα προϊόντα αυτά μάλιστα που πωλούνται στο internet είναι αμφιβόλου προέλευσης, καθώς περιέχουν βαρέα μέταλλα, ακτινοβολημένες ουσίες, προσμίξεις, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν δυνητικά πολλών μορφών ασθένειες, όπως ηπατοπάθειες, νεφρικές δυσλειτουργίες, πεπτικά προβλήματα, ακόμα και δηλητηριάσεις. ”.
Κάποιοι επενδύουν πάνω στα “θεραπευτικά οφέλη” της κάνναβης με αποτέλεσμα ο ασθενής να γίνεται “μπαλάκι” και να παραπλανάται για τη δράση αυτών των σκευασμάτων, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του.
Τι είναι η θεραπευτική κάνναβη
Ο κ. Χαλιγιάννης ξεκαθαρίζει τι είναι η πραγματική θεραπευτική κάνναβη:
“’Οταν μιλάμε για την πραγματική φαρμακευτική κάνναβη μιλάμε για ένα κανναβινοειδές, μεταξύ 500 άλλων, το οποίο είναι η τετραϋδροκανναβινόλη. Αυτή η ουσία, μέχρι πριν από μερικά χρόνια απασχολούσε την τοξικολογία μόνο ως παραισθησιογόνος ουσία χωρίς να έχει καμία άλλη χρήση θεραπευτική. Οταν άνοιξε ξανά η έρευνα, βρέθηκε ευεργετική επίδραση σε ορισμένες παθήσεις, π.χ. τους ασθενείς με Aids, ή μετά την χημειοθεραπεία, αλλά και άλλες ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληπτικά σύνδρομα και φυσικά, ως αναλγητικό. Ωστόσο, φάνηκε ότι μέχρι στιγμής δεν υπερτερεί έναντι των άλλων φαρμάκων, δηλαδή των οπιοειδών και οπιούχων που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά μπορεί επικουρικά και συμπληρωματικά να συμβάλει. Αυτά ως προς την φαρμακευτική κάνναβη, η οποία υπάγεται στα ναρκωτικά του κρατικού μονοπωλίου, δηλαδή του αυστηρά ελεγχόμενου πλαισίου, στο οποίο ανήκουν και οι μορφίνες και οι πεθιδίνες”.
Τι περιέχουν τα σκευάσματα της “δήθεν” θεραπευτικής κάνναβης
Ως προς τα παραπλανητικά σκευάσματα, το πιο πιθανό είναι αυτά να περιέχουν ελαιώδη φυτικά εκχυλίσματα από το φυτό κάνναβη, λέει ο κ. Χαλιγιάννης και εξηγεί:
“’Εκτός από την θεραπευτική τετραϋδροκανναβινόλη, υπάρχουν κι άλλα κανναβινοειδή, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν για εμπορικούς σκοπούς, από τότε που έγινε αυτό το “μπαμ” γύρω από την κάνναβη. Αυτά τα συστατικά που περιέχονται στα σκευάσματα αυτά της δήθεν “θεραπευτικής κάνναβης” δεν περιέχουν τίποτα περισσότερο από αυτά που περιέχουν και σε άλλα συμπληρώματα διατροφής, δηλαδή ωμέγα 3, αντιοξειδωτικά, αιθέρια έλαια, τέτοιου είδους ουσίες, οι οποίες φυσικά δεν έχουν ούτε τη θεραπευτική, ούτε την ψυχοτρόπο δράση. Περιέχουν βέβαια και μια άλλη ουσία την κανναδιβιόλη (CBD), η οποία δεν έχει μεν ψυχοτρόπο δράση, αλλά δεν έχει και ξεκάθαρη θεραπευτική εφαρμογή σε συγκεκριμένες παθήσεις. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται ένα θολό τοπίο, σχετικά με το τι εννοούμε κάνναβη κι αυτό το εκμεταλλεύονται κάποιοι και εισβάλλουν σε νοσοκομεία και με το παρεμπόριο δημιουργούν φρούδες ελπίδες σε μια μερίδα ασθενών που χρήζει ιδιαίτερης ευαισθησίας”.
Διάθεση προϊόντων κάνναβης: Προετοιμάζει το έδαφος για την αποποινικοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης
Η κατανάλωση προϊόντων με προέλευση των κάνναβη εντάσσεται σε μια προσπάθεια κοινωνικών ομάδων να δημιουργήσουν τις συνθήκες και το υπόστρωμα να γίνει δυσδιάκριτη η ευφοριστική, από τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης και να φτάσουμε σε ένα σημείο αποποινικοποίησης της ψυχαγωγικής χρήσης, όπως συμβαίνει στις Κάτω Χώρες.
‘Οπως αναφέρει ο κ. Ηλίας Χαλιγιάννης:
“Είναι άλλο να λέμε ότι η κάνναβη προορίζεται για βιομηχανική χρήση και για φαρμακευτικούς και ιατρικούς σκοπούς και είναι άλλο να λέμε ότι καλλιεργούμε κάνναβη για να την προωθήσουμε με το οποιοδήποτε κόστος -κοινωνικό και οικονομικό- στην ελληνική κοινωνία. Και εκεί είναι που δημιουργείται η σύγχυση γιατί πολλοί ταυτίζουν τη χρήση της με την ευφοριστική της δράση. Κι αυτό πρέπει να το αποσαφηνίσουμε και να το περιχαρακώσουμε”.
ΠΦΣ: Τα σκευάσματα στα “μπουκαλάκια” δεν ελέγχονται
Φραγμό σε όλα τα παραπάνω θα επιδιώξει να βάλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο οποίος ζητά έμεσα από τις αρμόδιες αρχές να σπεύσουν να δημιουργήσουν νομοθετικό πλαίσιο και να ασκήσουν ελέγχους.
‘Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ.Απόστολος Βαλτάς:
“Σε όλες τις κρούσεις που είχαμε κάνει στην προηγούμενη κυβέρνηση, κανένας δεν το ακούμπαγε το θέμα, παρ’ ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Οτιδήποτε διατίθεται από χώρους που δεν είναι ελεγμένους είναι και επικίνδυνο. Ο ΕΟΦ θα πρέπει να επιτέλους να ορίσει πως διατίθενται αυτά τα προϊόντα. Θα το θέσουμε στον υπουργό κ. Κικίλια, πολύ ψηλά στην ατζέντα, μαζί με όλα τα άλλα θέματα που θα συζητήσουμε την άλλη εβδομάδα που θα βρεθούμε μαζί του”, καταλήγει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.