Iatropedia

Θεραπευτήριο Λέρου: Απάνθρωπες συνθήκες για ψυχικά ασθενείς, πρόσφυγες και μετανάστες [pics]

Πρόσφυγες, μετανάστες και Ψυχικά Πάσχοντες: Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που αφέθηκαν στην τύχη τους να συμβιώνουν στο Ψυχιατρικό Θεραπευτήριο Λέρου.

Σε «αποθήκη ψυχών» εξελίσσεται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου, στο οποίο στοιβάζονται ψυχικά πάσχοντες μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για όλους, όπως καταγγέλλουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Στο Ψυχιατρικό Κατάστημα του Γενικού Νοσοκομείου Λέρου αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 220 ασθενείς με χρόνια ψυχικά νοσήματα και 15 οξέα περιστατικά με εισαγγελική εντολή. Παράλληλα, στο ίδιο προαύλιο, μέσα στον χώρο του Θεραπευτηρίου στην περιοχή ‘Λέπιδα’ και σε παλαιά εγκαταταλελειμμένα ακατάλληλα κτίρια, φιλοξενείται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) από το 2016.

Σήμερα με τις νέες αφίξεις προσφύγων – μεταναστών φιλοξενεί περίπου 2.500 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναγκάζονται να μένουν σε αντίσκηνα στην παραλία.

Γιατροί, προσωπικό και εθελοντές καταγγέλλουν ότι η εγκατάλειψη των μεταναστών και προσφύγων έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο νησί, η οποία είναι επιβλαβής για όλους, ενώ ελλοχεύει σοβαρός υγειονομικός κίνδυνος.

Συγκλονίζει η μαρτυρία εθελόντριας παιδιάτρου, η οποία περιέγραψε -κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ανθρωπιστικών οργανώσεων – τις δραματικές υγειονομικές ελλείψεις και τις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας που βιώνουν στη Λέρο τα προσφυγόπουλα.

Γιατρός εθελόντρια για προσφυγόπουλα στη Λέρο: «Αυτή τη στιγμή συντελείται ένα έγκλημα»

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου φορέων και οργανώσεων για τους πρόσφυγες (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.α.) την Τετάρτη 30/10, η παιδίατρος Άννα Μαΐλη, που βρέθηκε στη Λέρο μαζί με μια συνάδελφό της για να εξετάσουν 170 παιδιά από τα συνολικά 500 παιδιά του Κέντρου Ταυτοποίησης και Υποδοχής (ΚΥΤ), περιέγραψε αυτά που είδε:

«Όλα τα παιδιά του hotspot, ειδικά τα άστεγα, ήταν γεμάτα από τσιμπήματα ψύλλων -σαν να είχαν ευλογιά- μερικά επιμολυσμένα. Όλα σχεδόν τα παιδιά είχαν κοιλιακά άλγη και διάρροιες από τη διατροφή, πολλά είχαν άσθμα σε κρίση γιατί ζούσαν πάνω στη θάλασσα. Όλα τα μεγαλύτερα παιδιά έπασχαν από νυχτερινή ενούρηση και εφιάλτες. Οι μητέρες που θήλαζαν ήταν σε κακή κατάσταση, οι περισσότερες είχαν αναιμία, καμία πρόσβαση σε βιταμίνες και σίδηρο και οι πιο πολλές δεν είχαν γάλα να θηλάσουν τα παιδιά τους».

«Το φαρμακείο του ΚΥΤ είναι άδειο από φάρμακα», υποστηρίζει η παιδίατρος Άννα Μαΐλη, τη στιγμή που πολλά παιδιά έχουν σοβαρές ασθένειες και μεγάλη ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:

«Από τα σοβαρά έως πολύ σοβαρά περιστατικά που είδαμε, μωρά με υποθυρεοειδισμό και καθυστέρηση ανάπτυξης,  δεν έχουν να πάρουν στοιχειωδώς τα φάρμακά τους. Παιδιά με βαρύ άσθμα και δύσπνοια, παιδί χειρουργημένο πρόσφατα με ράμματα στην κοιλιά του, παιδί που ο γονιός πρέπει να καθετηριάζει την κύστη του έξι φορές την ημέρα λόγω αποτυχημένων επεμβάσεων. Τα περισσότερα από αυτά ζούνε μέσα σε σκηνές, δίπλα στη θάλασσα. Κανένα δεν μπορεί να εξεταστεί νόμιμα από τους παιδιάτρους του νοσοκομείου, οι οποίοι λένε ‘δεν έχετε ΑΜΚΑ‘. Σε κανένα δεν μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα, ούτε οι καθετήρες, γιατί δεν έχει ΑΚΜΑ και κανένα δεν μπορεί να έχει κάποιον εργαστηριακό έλεγχο γιατί δεν έχει ΑΜΚΑ. Το φαρμακείο του ΚΥΤ ήταν άδειο. Αυτή τη στιγμή συντελείται ένα έγκλημα«.

Δείτε επίσης: Κινδύνευσε 12χρονος μεταμοσχευμένος πρόσφυγας στη Μόρια γιατί δεν είχε ΑΜΚΑ

ΠΟΕΔΗΝ: «Υγειονομικό ναρκοπέδιο η Λέρος»

Την παράμετρο του κινδύνου για τη δημόσια υγεία στη Λέρο, αλλά και κυρίως για τους 235 ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, επισημαίνει σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως αναφέρει, η πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών είναι τεράστια, καθώς δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής:

“Στη Λέρο μέσα στο νοσοκομείο υπάρχει ΚΥΤ, το οποίο έχει γίνει «υγειονομικό ναρκοπέδιο».  Οι  μετανάστες δεν χωράνε και μένουν σε σκηνές ή σε κτίρια ετοιμόρροπα. Έχει παντού ακαθαρσίες. Παρενοχλούν τους ασθενείς, που είναι σε μόνιμη υπερδιέγερση, λόγω της κατάστασης αυτής, ενώ μεταφέρουν μεταδοτικές ασθένειες στους ασθενείς. Υπάρχει ψώρα και κοριοί. Υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα και για την άμυνα της χώρας μας καθότι εκεί δίπλα υπάρχει μεγάλη ναυτική βάση με πολεμικό εξοπλισμό και δεν μπορεί να είναι εκτεθειμένη σε πρόσφυγες ή μετανάστες που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Γίνονται συνέχεια επεισόδια, βάζουν φωτιές παντού για να ψήσουν και να ζεσταθούν και κινδυνεύει το δάσος, που το καλοκαίρι είχε πιάσει φωτιά πάλι. Είναι απαράδεκτη κατάσταση», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Διοικήτρια Νοσοκομείου Λέρου: «Και οι δύο κοινωνικές ομάδες στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα»

Σε πρόσφατη συνεδρίαση (Τετάρτη 30/10) του Δ.Σ. του Κρατικού Νοσοκομείου της Λέρου, η διοικήτρια κ. Ελένη-Λήδα Σαρίκα, έκανε λόγο για έναν «πραγματικό εφιάλτη». Επιθέσεις σε τροφίμους του ψυχιατρείου, απόπειρες διαρρήξεων, υποκλοπή ρεύματος με επικίνδυνες τεχνικές, έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ασθενών, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες “με επιβαρυντική συνέπεια στην ψυχική και σωματική τους υγεία”.

Ειδικότερα, η διοικήτρια εστίασε στα“θέματα ασφάλειας και τους κινδύνους για την δημόσια υγεία» που έχουν γίνει εκρηκτικές από τις αθρόες αφίξεις των προσφύγων- μεταναστών στο ΚΥΤ, που βρίσκεται μέσα στον χώρο του Θεραπευτηρίου Λέρου. Επιλογή που ομολογουμένως δεν ήταν ιδανική από την απαρχή της, το όχι και τόσο μακρινό 2016, όπως είπε, οδηγώντας σήμερα και τις δυο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην στέρηση θεμελιωδών τους δικαιωμάτων”.