Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, δοκίμασαν σε πειραματόζωα μια ειδική σύνθεση σε μορφή οφθαλμικών σταγόνων που περιέχει ένα φυσικό στεροειδές και η οποία μείωσε τον καταρράκτη σε σκύλους. Όπως εξηγούν στο περιοδικό Nature, ο φακός του ανθρώπινου ματιού διαθέτει μια ουσία, την λανοστερόλη, η οποία βρέθηκε ότι μπορεί να εμποδίσει το «θόλωμά» του από την συγκόλληση των πρωτεϊνών που τον αποτελούν.
Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες (κρυσταλλίνες) έχουν διπλή αποστολή –επιτρέπουν την αλλαγή εστίασης και διατηρούν τους φακούς καθαρούς. Όταν διαταραχθεί η ευαίσθητη δομή των κρυσταλλινών, οι φακοί αρχίζουν να θολώνουν κι έτσι δημιουργείται ο καταρράκτης.
Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στην λανοστερόλη καθώς βρήκαν ότι παιδιά με μια κληρονομική μορφή καταρράκτη παρουσίαζαν την ίδια γονιδιακή μετάλλαξη που εμποδίζει τη σύνθεση της λανοστερόλης. Σκεπτόμενοι ότι αφού σε υγιείς οφθαλμούς οι φακοί είναι πλούσιοι στην συγκεκριμένη ουσία και σταματούν την «συμπύκνωση» των πρωτεϊνών που ευθύνονται για τον σχηματισμό καταρράκτη, πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων τόσο στο εργαστήριο με κύτταρα ανθρώπινων φακών όσο και σε πειραματόζωα.
Διεπίστωσαν ότι η χορήγηση λανοστερόλης περιόρισε τον καταρράκτη και αύξησε την διαύγεια των φακών σε κουνέλια. Το ίδιο αποτέλεσμα είχε και η χορήγηση διαλύματος λανοστερόλης δια οφθαλμικών σταγόνων σε σκυλιά με καταρράκτη.
Μέχρι σήμερα, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της σοβαρής αυτής οφθαλμικής πάθησης είναι η χειρουργική επέμβαση. Αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι νωρίς να μιλάμε για θεραπεία του καταρράκτη με ένα κολλύριο καθώς απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος θα κάνει την διαφορά, ιδίως από την στιγμή που η επέμβαση δεν είναι μια επιλογή διαθέσιμη σε όλους τους πάσχοντες ανά τον κόσμο.