Θερμοπληξία: Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον κίνδυνο – Τα ύποπτα συμπτώματα
Με τις θερμοκρασίες στο «κόκκινο» και μάλιστα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, οι καθημερινές διακομιδές λόγω θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας έχουν γίνει πλέον ρουτίνα για το ΕΚΑΒ.
Η ίδια εικόνα, όμως, επικρατεί και στην Κύπρο, όπου δύο Εθνοφρουροί των ΛΟΚ νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, με συμπτώματα θερμοπληξίας.
Ο πρώτος, ένας 17χρόνος νεοσύλλεκτος καταδρομέας μεταφέρθηκε πριν από μια εβδομάδα στο νοσοκομείο Λευκωσίας στην Κύπρο και στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό κέντρο του Παρισιού για πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
Ο εθνοφρουρός είχε μεταφερθεί από τη Μονάδα του στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, όταν μετά τη μεσημεριανή ανάπαυση παρουσίασε αδιαθεσία και κρίθηκε απαραίτητη η περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης του.
Ένας δεύτερος, 18χρονος, Εθνοφρουρός μεταφέρθηκε χθες, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έχει συμπτώματα θερμοπληξίας.
Ο 18χρονος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με την κατάσταση της υγείας του να χαρακτηρίζεται κρίσιμη.
Την ίδια ώρα, αρκετοί γιατροί στην Κύπρο εκφράζουν προβληματισμό προς τρεις κατευθύνσεις: πρώτον, εάν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των ασκήσεων σε συνθήκες πολύ ψηλών θερμοκρασιών, δεύτερον, αν οι συνθήκες (κτιριολογικές και άλλες) στη συγκεκριμένη Μονάδα είναι δυνατό να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των οπλιτών όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα και, τρίτον, αν οι εξετάσεις υγείας στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι πριν από την επιλογή τους για τις Μονάδες καταδρομών είναι πλήρεις και βασισμένες στα σχετικά διεθνή πρότυπα.
Τι είναι η θερμοπληξία
Η θερμοπληξία (heatstroke) είναι η υπερθέρμανση (υπερθερμία) του σώματος, δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας του, η οποία μπορεί να φτάσει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα.
Η θερμοπληξία είναι μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα.
Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η αντιμετώπιση της θερμοπληξίας απαιτεί γρήγορο δρόσισμα του σώματος για να κατέβει η υψηλή θερμοκρασία του. Ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό μέρος και να του ριχθεί άφθονο νερό ή να δροσιστεί με ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Επιρρεπείς σε θερμοπληξία, εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, είναι οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα, δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση (πίεση) ή καρδιακή ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη.
Πρόληψη
Η θερμοπληξία είναι δυνατό να προληφθεί σχετικά εύκολα. Αυτοί που είναι ασυνήθιστοι στη μεγάλη ζέστη ή αφυδατώνονται εύκολα, λόγω υπερβολικής εφίδρωσης ή ανεπαρκούς κατανάλωσης υγρών (ή από το συνδυασμό και των δύο), έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κράμπες.
Αντίθετα, αποφεύγουμε να πάθουμε κράμπα λόγω της ζέστης, όταν πίνουμε αρκετά υγρά, τρώμε πολλά φρούτα, καθώς και όταν καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι με το φαγητό.
Η αντικατάσταση του νερού, των αλάτων και του καλίου στον οργανισμό μας θα βοηθήσει να αποφύγουμε τυχόν επιπλοκές λόγω της ζέστης. Για κάθε λίτρο νερού που χάνουμε, η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται, οι καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται κατά 8 παλμούς το λεπτό και η απόδοση της καρδιάς μας μειώνεται.
Η χρήση οινοπνεύματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ενώ η αφυδάτωση που είναι αποτέλεσμα εμετού ή διάρροιας μπορεί, επίσης, να αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες θερμοπληξίας, σε περιόδους μεγάλης ζέστης.
Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάθετε θερμοπληξία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι η πρόληψη. Εκτός από το ότι ιδανικά πρέπει να αποφεύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο (ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 4.00 μ.μ.), κάθε φορά που θα νιώθετε ότι ζεσταίνεστε υπερβολικά θα πρέπει να δροσίζετε το σώμα σας πίνοντας κάτι κρύο και δροσιστικό.
ΕΚΑΒ: Οδηγίες για τη θερμοπληξία
Αν νοιώσετε ή παρουσιάσετε μετά από πολύωρη έκθεση σε θερμό (και υγρό) περιβάλλον
- πονοκέφαλο,
- υψηλό πυρετό (πάνω από 41 έως 42 βαθμούς Κελσίου),
- ταχυκαρδία,
- δυσφορία,
- ζάλη,
- ναυτία,
- έμετους,
- απώλεια συνειδήσεως,
- δέρμα ξηρό, θερμό και πολύ κόκκινο
μπορεί να είναι συμπτώματα της θερμοπληξίας (μεγάλης αύξησης της θερμότητας του ανθρώπινου σώματος επειδή εμποδίζεται η αποβολή της λόγω της υψηλής και υγρής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος).
Βοήθεια – Οδηγίες
Εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με περίπτωση θερμοπληξίας, θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα μέχρι να φτάσει γιατρός ή να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο:
- Ο θερμόπληκτος, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό, δροσερό και αν είναι δυνατόν αεριζόμενο μέρος.
- Να ξαπλώσει ανάσκελα και να απομακρυνθούν όλοι όσοι από περιέργεια ή ενδιαφέρον τού εμποδίζουν τον αερισμό.
- Να τροφοδοτείται με αέρα χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο μέσο (βεντάλιες, χαρτόνια κ.λπ.).
- Να αφαιρούνται τα βαριά ρούχα, να τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και να βρέχεται με κρύο νερό όλο του το σώμα.
- Αν μπορεί εκείνη τη στιγμή ο θερμόπληκτος να πιει υγρά, αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παγωτό: Τα απρόσμενα οφέλη της απόλυτης καλοκαιρινής απόλαυσης
Μελαχρωματική ξηροδερμία: Όταν ο ήλιος γίνεται δυνητικά θανατηφόρος
Νύχια: Απλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε παχύνσεις και δυσχρωμίες στο σπίτι