Αγαπηδάκη – Θεσσαλία: 3 κρούσματα λεπτοσπείρωσης και ένα ιού του Δυτικού Νείλου – Τι να προσέξουν οι πολίτες
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο του Υπουργείου Υγείας και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη Θεσσαλία εντοπίστηκαν 41 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 91 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
Ως προς τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που ανιχνεύθηκαν στις πληγείσες περιοχές, τα δύο αφορούν στην Καρδίτσα και το ένα τη Λάρισα.
Σύμφωνα με την ίδια, το τελευταίο 24ωρο προσήλθαν στις δομές Υγείας 1.262 άτομα και από τις προσελεύσεις αυτές, προέκυψαν 4 νέες νοσηλείες ασθενών με γαστρεντερικά προβλήματα και 8 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Επίσης, ανιχνεύτηκαν σε άτομο, 2 εντεροπαθογόνα.
Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν συρροές γαστρεντερίτιδας, ενώ οι αυξημένοι αριθμοί λοιμώξεων του αναπνευστικού στη Θεσσαλία οφείλονται πιθανότατα στην έξαρση του κορονοϊού, η οποία είναι παρόμοιας τάσης με αυτή που παρατηρείται και στην υπόλοιπη χώρα.
Λεπτοσπείρωση: Να αποφεύγεται η επαφή με τα μολυσμένα νερά
Η κα. Αγαπηδάκη φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχη για τα κρούσματα της λεπτοσπείρωσης. Και για τον λόγο αυτό επέστησε την προσοχή των πολιτών στην κλινική εικόνα της λεπτοσπείρωσης, αλλά και στους τρόπους προφύλαξης από αυτήν.
Η αναπλ. υπουργός Υγείας προχώρησε μάλιστα σε αναλυτική ενημέρωση. Είναι μικροβιακή λοίμωξη, είπε, η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp).
Η λεπτόσπειρα μεταδίδεται από ούρα ή ιστούς από μολυσμένα ζώα, όπως είναι τα ποντίκια όταν έρθουν σε επαφή με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια ή ανοικτή πληγή στο δέρμα.
Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.
Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε και τα κατοικίδιά μας από την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα και τη λάσπη γιατί κι αυτά μπορούν να μεταδώσουν λεπροσπείρωση.
Αγαπηδάκη: Προσοχή στα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης
Οι πολίτες θα πρέπει να «αφουγκραστούν» τα συμπτώματα και να προσέλθουν έγκαιρα στις δομές υγείας με την πρώτη υποψία και τα πρώτα συμπτώματα, όπως είπε.
Η κλινική εικόνα της νόσου χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια.
Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς που συνεχίζονται, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.046 εμβολιασμοί για τέτανο και 80 σε παιδιά για ηπατίτιδα Α΄.
Μολυσμένος και ο Παγασητικός
Η λήψη δειγμάτων από τον Παγασητικό κόλπο ανέδειξε ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό των μολυσμένων υδάτων από τα λύματα της λίμνης Κάρλας.
Στο νερό εντοπίστηκαν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι, τον Άναυρο και τις Αλυκές.
Από την παρουσία των κολοβακτηριδίων οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι υπάρχουν και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, εγκεφαλικά αποστήματα, πνευμονία, ενδοκοιλιακή σήψη, μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις των αρθρώσεων.
Δείτε την ενημέρωση από την κυρία Αγαπηδάκη, από το 7.30′ και μετά: